Reforma pensiilor va aduce economii la buget de 3,7 miliarde lei în 2010, susţine Pogea
Recalcularea pensiilor speciale şi eliminarea exceselor din sistem în privinţa ieşirii anticipate la pensie vor duce la economisirea în 2010 a peste 3,7 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, şi la economii de peste 23 miliarde lei la nivelul anului 2020, a anunţat marţi ministrul Finanţelor.
În acest an, bugetul public de pensii a devenit puternic deficitar, guvernul fiind nevoit să opereze, la a doua rectificare de buget din 2009, un transfer de încă 5,54 miliarde lei de la bugetul de stat pentru a acoperi deficitul, care a depăşit deja la jumătatea anului nivelul programat pentru întregul an 2009.
La prima rectificare bugetară din acest an, operată în aprilie, Guvernul a prevăzut un transfer de la bugetul de stat de 1,35 miliarde lei pentru a acoperi deficitul bugetului asigurărilor sociale.
Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea pe legea sistemului unitar de pensii. Proiectul de lege, publicat marţi, prevede transformarea Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS), ce administrează sistemul public de pensii, în Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), precum şi înăsprirea condiţiilor de pensionare anticipată prin majorarea penalizării de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată faţă de vârsta standard de pensionare.
Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să aprobe legislaţia revizuită a sistemului public de pensii până în 31 decembrie.