Reforma pensiilor, pusă la zid de agențiile de rating financiar. Planurile Guvernului nu par credibile
Reforma pensiilor este pusă la zid de agențiile internaționale de rating. Analiștii acestora susțin că guvernul n-a prezentat încă un plan clar de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, în condițiile în care o serie de angajamente ale Guvernului implică o creștere a cheltuielilor bugetare.
România nu a prezentat încă măsuri credibile pentru atenuarea impactului bugetar al măririlor de pensii planificate pentru anul electoral 2024, arată agenția Standard & Poor\"s (S&P), în contextul în care mai multe agenții de rating au avertizat că deficitul național al putea rămâne ridicat în viitorul previzibil, arată o analiză Reuters, citată de Rador.
STANDARD & POOR\"S: PLANURILE GUVERNULUI DE A COMPENSA CREȘTEREA PAR INEFICIENTE
România, una dintre cele mai sărace țări UE, a adoptat săptămâna trecută, în contextul unui cadru legislativ convenit cu UE în schimbul fondurilor de redresare (PNRR), o lege menită a-i plasa sistemul de pensii pe o traiectorie sustenabilă.
S&P a estimat că mărirea pensiilor poate provoca creșterea deficitului României cu mai mult de 1% peste prognozele de bază ale țării cu privire la următorii trei ani, iar planurile guvernului de a compensa parțial această creștere a cheltuitelor prin îmbunătățirea colectării par a fi ineficiente.
„În acest punct, în opinia noastră, nici una dintre aceste măsuri nu este destul de concretă ori suficientă pentru a contrabalansa pe de-a-ntregul potențiala mărire a pensiilor”, a afirmat într-un e-mail remis Reuters de către directorul pentru comunicarea rating-urilor la S&P.
Comisia Europeană prevede pentru România în 2024 un deficit bugetar de 5,3% din PIB, dar prognoza nu include și costul măririi pensiilor. E unul dintre cele mai mari deficite din întreaga UE - aproape dublul pragului de 3% pe care România ar fi trebuit să-l atingă pentru a scăpa de mecanismul de supraveghere fiscală al UE. Purtătorii de cuvânt ai Comisiei nu au răspuns pe moment la solicitările de a comenta.
FITCH: LEGEA PENSIILOR, FĂRĂ MĂSURI DE COMPENSARE A DEFICITULUI, VA AVEA EFECTE NEGATIVE
Agenția Fitch a apreciat că recalcularea pensiilor planificată pentru septembrie constituie un „element neașteptat” al reformelor
„Noua lege a pensiilor a României ar putea duce la o traiectorie mai puțin favorabilă a datoriei suverane, iar pe termen mediu ar putea slăbi credibilitatea fiscală, dacă va fi implementată așa cum s-a planificat și fără măsuri de compensare”, a trasmis Fitch.
Moody\"s a declarat că prognozata creștere cu 1,7% din PIB a deficitului bugetar al României din 2025 este un aspect „negativ pentru creditare”.
„Chiar dacă reformele vor reduce substanțial pe termen mai lung creșterea estimată a cheltuielilor cu pensiile, economiile se vor realiza în principal în deceniul de după 2030 și mai târziu”, a declarat agenția.
Incertitudinea privind bugetul României pe 2024, care nici nu a fost prezentat încă, va influența costurile de finanțare ale țării, a declarat și Ștefan Nanu, director general Direcţia Generală de Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul de Finanţe.
„Evident că până când vom avea un buget, până când va fi prezentat modul exact în care guvernul va trece de această perioadă, există incertitudine și ea va influența costurile finanțării”, a afirmat el la un seminar.