MENIU

Reducerile de personal din învăţământ nu vizează doar suplinitorii necalificaţi

Foto: de-contabilitate.ro

Reducerile de personal din învăţământ nu vor viza exclusiv suplinitorii necalificaţi, aşa cum anunţase Ministerul Educaţiei, ci şi restul cadrelor didactice şi personalul auxiliar, în funcţie de situaţie.

"În momentul de faţă, se poartă un dialog intens cu sindicatele. Din cele aproape 12.000 de posturi, am primit aprobare pentru 11.155. Asta nu înseamnă că restul de peste 700 posturi va dispărea. Înseamnă că, deocamdată, pentru atât are bani statul român. Se va organiza o comisie paritară sindicate-inspectorat şi se va negocia fiecare post în parte. Vrem să avem un număr cât mai mare de profesori, dar asta nu înseamnă că vom cheltui banii publici aiurea, ci încercăm să facem în aşa fel încât să rămână cât mai puţine cadre didactice în afara sistemului", spune inspectorul general adjunct din Suceava, Virginel Iordache.

Şi la Iaşi inspectorii se străduiesc să reducă 400 de posturi din judeţ, iar în cazuri extreme se poate ajunge şi la disponibilizarea unor titulari, dacă există unităţi şcolare unde schema de personal este supradimensionată. "Circulara Ministerului Educaţiei face referire la toate categoriile de personal, dar noi facem eforturi să nu afectăm cadrele încadrate cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, însă, în cazuri extreme, pot fi afectaţi atât titularii, cât şi personalul didactic auxiliar", a precizat inspectorul şcolar adjunct Ovidiu Ursache.

La Galaţi, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) a anunţat că desfiinţează 520 de posturi în întreg judeţul. Inspectorul general Doru Resmeriţă a dat asigurări că titularii nu vor fi afectaţi de reducerea normelor, suplinitorii fiind cei care riscă să-şi piardă orele. Este vorba, însă, şi de suplinitorii calificaţi, pentru că numărul celor necalificaţi este destul de mic.

În unele judeţe, se vor face disponibilizări în rândul personalului auxiliar, respectiv femei de serviciu, paznici sau bibliotecari. Este cazul judeţului Timiş, unde vor fi reduse 642 de posturi. "Am avut o întâlnire cu toţi directorii din Timiş, un schimb de informaţii reciproc, ca să vedem cum vom reduce aceste posturi, atât la personalul didactic, cât şi la cel nedidactic, astfel încât şcolile să funcţioneze şi să afectăm cât mai puţin derularea procesului educaţional, în anul şcolar următor", a declarat inspectorul şcolar adjunct din Timiş, Dumitru Tomoni.

În Harghita, unde numărul suplinitorilor este mult prea mic, Inspectoratul Şcolar Judeţean încearcă reducerea posturilor numai la nivelul personalului auxiliar. "Ni s-a comunicat că numărul posturilor din judeţul Harghita este de 6.533. Deci nu ni se spune despre încadrare, doar de numărul de posturi. Noi trebuie să analizăm punctual fiecare unitate de învăţământ în parte, iar în urma analizei vom comunica directorilor propunerile noastre, unde noi considerăm că ei ar putea să acţioneze, potrivit numărului de posturi în care aceştia va trebui să se încadreze", spune inspectorul general Anda Elena Janoşi.

În judeţul Vaslui, au fost reduse 130 de norme didactice, prin comasarea claselor din mediul rural. "Suntem nevoiţi să refacem încadrarea, astfel încât, la 1 septembrie, sistemul de învăţământ din Vaslui să se încadreze în normativul fixat de minister, care înseamnă cu 400 de posturi mai puţin decât anul trecut. Trebuie să identificăm şcolile care au clase cu efective reduse, unde se pot face comasări, în vederea reducerii numărului de posturi, fără să afecteze salariaţii. Niciun cadru didactic calificat nu va fi afectat de această măsură. Vor fi probabil restrângeri la nivelul suplinitorilor necalificaţi şi, poate, la personalul nedidactic", a declarat inspectorul general al ISJ Vaslui, Vasile Mariciuc.

Alţi inspectorii şcolari au evitat să dezvolte subiectul disponibilizărilor. "Nu avem suplinitori necalificaţi în Capitală, nu se fac disponibilizări", spune şefa Inspectorului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Mihaela Florescu. La fel a afirmat şi inspectorul general adjunct din Argeş, Mihai Zaharia, care a adăugat că, oricum, este prea târziu pentru comasarea claselor.
Mai multe articole despre:
profesori reduceri suplinitori personal