MENIU

Rebelul blogurilor din China, suspectat că face, de fapt, jocurile comuniştilor

FOTO: cfensi.wordpress.com

Fronda generaţiei post-optzeciste chineze, reprezentată de scriitorul Han Han, hiperactiv în special în zona blogosferei, nu este una reală, ci o mutare a atenţiei publicului spre consumism, arată critica de specialitate, potrivit revistei americane Time.

Han Han este, la 26 de ani, romancier de succes, pilot amator de maşini de curse şi unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri din lume, cu peste 140.000 de vizionări pe zi şi peste 200 milioane de comentarii, de la lansare, în 2006, până în prezent.

Apariţiile sale editoriale, 14 la număr, începând de la vârsta de 17 ani, au avut un imens succes, primul său roman, “Triple Gate”, fiind vândut în peste 20 de milioane de exemplare. Han Han a fost considerat un scriitor uşor, cu tehnici facile, însă succesul său nu a scăzut, cu atât mai mult cu cât el se opune valorilor uniunilor de scriitori care îl încadrează ca exponent al generaţiei post-optzeciste, aliterară, apolitică, fără valori, obsedată de bani şi status. „Nu contează cât de neciopliţi şi imaturi sunt, cât de neîndemânatic scriu, viitorul lumii literare aparţine celor din generaţia post-optzecistă”, spune, însă, Han Han.

Această atitudine impertinentă faţă de scriitorii consacraţi şi critica literară face parte dintr-un comportament rebel pe care Han Han îl afişează pe blogul personal şi faţă de birocraţie, probleme locale ale Shanghaiului şi, în general, subiect de interes social şi cultural. În ciuda popularităţii remarcabile ale blogului, proiectele lui Han Han nu atrag decât rareori intervenţia cenzurii chineze, altfel, extrem de agilă.

Critica literară, nu în unanimitate, Han Han având fani şi printre scriitori remarcaţi, explică omisiunime făcute de cenzura chineză prin lipsa de seriozitate a acestui aşa-zis lider de opinie, care ar fi, de fapt, doar un metrosexual pus pe distracţie. „În ciuda bravadei sale tinereşti, Han Han se ţine departe de subiecte sensibile, cum ar fi democraţia sau drepturile omului. Rebeliunea sa calculată ne arată dedesubturile unui contract tacit între generaţia sa şi Partidul Comunist:
Mai multe articole despre:
blog China comunişti