Reacţii în presa străină: Incertitudinea politică din România va dura până după alegerile prezidenţiale
Presa internaţională a anunţat cu promptitudine marţi căderea Guvernului Boc în urma unei moţiuni de cenzură, notând că că noile tulburări politice de la Bucureşti, ce s-ar putea prelungi până după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, riscă să pericliteze acordul cu FMI.
"România plonjează în incertitudine după căderea guvernului", titrează Agenţia France-Presse. Guvernul român de centru-dreapta al premierului Emil Boc a căzut marţi după adoptarea unei moţiuni de cenzură în Parlament, la mai puţin de o lună şi jumătate de alegerile prezidenţiale, scrie France-Presse.
Este pentru prima oară după 1990 când un guvern român cade în urma adoptării unei moţiuni de cenzură, remarcă AFP, care consemnează declaraţia premierului Boc referitoare la reforma pensiilor: "Este o onoare de un guvern să cadă în timp ce promite o reformă vizând să anuleze privilegii".
"Chiar dacă votul a fost în mod aparent îndreptat către amendarea lui Boc pentru slabele performanţe economice, situaţia apare înaintea alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie, în care favorit este Traian Băsescu. Băsescu este un apropiat al lui Boc, care conduce Partidul Democrat Liberal, iar parlamentarii de opoziţie speră să îi ştirbească astfel din şanse", explică AP.
România riscă o scădere a ratingului de creditare pe măsură ce angajamentul ei politic faţă de termenii acordului de împrumut este pus sub semnul întrebării, au avertizat la 2 octombrie agenţiile de evaluare financiară Fitch Ratings şi Standard & Poor's, consemnează Bloomberg.
Deutsche Presse Agentur (DPA) consemnează la rândul ei că preşedintele Traian Băsescu a început deja consultările cu partidele parlamentare în vederea numirii unui nou premier. Totodată, DPA observă că fostul partener de coaliţie al democrat-liberarilor, PSD, l-a acuzat pe Boc că ar fi încercat să manipuleze alegerile prezidenţiale în favoarea lui Băsescu, care "are legături strânse cu PDL".
"Triumf pentru opoziţia din România: a dărâmat guvernarea printr-o moţiune de cenzură", scrie şi Der Spiegel, care explică faptul că premierului Boc i s-a reproşat că fotoliile ministeriale interimare au fost ocupate ilegal în urma destrămării coaliţiei. Publicaţia remarcă, de asemenea, că este prima cădere de guvern printr-o moţiune de cezură în perioada postcomunistă.
Frankfurter Allgemeine Zeitung(FAZ) scrie că "la numai 40 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale" guvernul a fost răsturnat de opoziţie. Totodată, cotidianul german subliniază ideea că liderul PNL, Crin Antonescu, s-a pronunţat pentru o guvernare tehnocrată, în discuţie pentru funcţia de premier intrând "primarul german independent al Sibiului, Klaus Johannis".
RaiNews24 anunţă că textul moţinii a fost votat şi de social-democraţi, retraşi de la guvernare în octombrie, în solidaritate cu fostul vicepremier social-democrat şi ministru de interne Dan Nica, revocat de Băsescu la propunerea premierului.
"Criza politică, (survenită - n.red.) cu mai puţin de două luni înainte de alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie, coincide cu o recesiune economică gravă în ţară. Promotorii moţiunii de cenzură au acuzat Guvernul că a creat instabilitate politică, a sărăcit populaţia şi i-au reproşat manevre obscure pentru favorizarea candidaturii preşedintelui Traian Băsescu", scrie ziarul L'Occidentale.
Ziarul austriac Krone se întreabă dacă "opoziţia se teme de tăierile din pensie", explicând că Boc a atras atenţia că, înainte de toate, PSD a dorit să îşi păstreze privilegiile şi să stopeze reforma sistemului de pensii. Krone atrage atenţia că România a fost puternic lovită de efectele crizei economice şi că instabilitatea politică a afectat deja leul, care a ajuns la cea mai scăzută valoare din ultimele şapte luni.
La rândul său, cotidianul austriac de afaceri Wirtschaftsblatt vorbeşte despre criza politică de la Bucureşti, atrăgând atenţia că autorităţile române trebuie să se asigure că tranşele de bani de la FMI vor fi în continuare plătite României pentru a acoperi deficitul bugetar, dar pentru aceasta este necesară implementarea unor reforme esenţiale. În ultimele luni, aminteşte cotidianul, în România au avut loc o serie de proteste de masă şi greve ale lucrătorilor CFR, ale magistraţilor şi ale funcţionarilor.
Şi agenţia chineză Xinhua sau chiar cotidianul argentinian Buenos Aires Herald consemnează la secţiunea "breaking news" căderea guvernului român.