MENIU

Ray Loriga vine între 25 şi 29 mai în România, pentru lansarea romanului "Eroi"

Foto: www.cervantes-muenchen.de

Ray Loriga, autorul romanului "Eroi", va participa, pe 26 mai, de la ora 19.00, la subCărtureşti, la lansarea oficială a versiunii în limba română, anunţă organizatorii.

Ray Loriga se va afla în România între 25 şi 29 mai, la invitaţia Institutului Cervantes şi a editurii Curtea Veche.

Pe 26 mai, la eveniment vor participa Florin Galiş - traducătorul volumului, Adrian Buz - coordonatorul colecţiei Byblos şi director editorial fiction, precum şi criticul Marius Chivu.

În data de 28 mai, de la ora 19.00, la ceainaria Librăriei Cărtureşti va avea loc o întâlnire a scriitorilor Andres Barba şi Ray Loriga, moderată de Luminiţa Marcu. Andres Barba şi Ray Loriga vor citi fragmente de proză, cu traducerile aferente în limba română.

”Eroi” este romanul care spune povestea adolescenţei la persoana I, cu o autenticitate extraordinară, dar ţinându-se departe de căile deja bătătorite ale naraţiunilor de acest tip. ”Eroi” e mai aproape de lirica rock decît un roman clasic, pentru că se compune din scurte episoade, a căror intensitate şi expresivitate servesc cum nu se poate mai bine psihologiei protagonistului, prins între visul de a-şi urma eroii – Lou Reed sau David Bowie sau, în orice caz, vreun star rock cu statut de semizeu – şi realităţile cu accente infracţionale ale cartierului în care trăieşte.

Născut la Madrid, în 1967, Ray Loriga este reprezentantul cel mai mai cunoscut al Generaţiei X în Europa. Primul roman, Lo peor de todo (1992), e primit de critică cu un entuziasm unanim. Cu al doilea roman, ”Eroi” (1993), tânărul autorul spaniol atinge o cotă de popularitate care îl transformă peste noapte într-un autor-cult.

Crescut şi lansat odată cu La Movida, grupare artistică madrilenă apărută la finele dictaturii lui Franco, din care fac parte şi Alberto García-Alix şi Pedro Almodovar, Loriga îşi recunoaşte influenţele şi afinităţile în zona autorilor americani Jack Kerouac şi Charles Bukowski. Fidel unei filozofii de viaţă apropiată de aceea a autorilor beat, consideră că „pentru a fi scriitor nu e nevoie să te duci la universitate, trebuie să citeşti şi să-ţi trăieşti viaţa”.

Alte cărţi semnate Ray Loriga: Días extraños (1994 - povestiri), Caídos del Cielo (1995 – roman în curs de apariţie la Curtea Veche Publishing), Tokio ya no nos quiere (1999), Trífero (2000) şi El hombre que inventó Manhattan (2004).

Loringa este şi co-scenarist, împreună cu Almodovar, al filmului "Carne trémula", şi regizează producţii cinematorgrafice după adaptări ale propriilor romane sau după scenarii originale.
Mai multe articole despre:
cărţi literatură eroi Cărtureşti român