MENIU

Răsturnări termice îngrijorătoare în Sahara: Temperaturile scad cu 21 de grade sub pragul de îngheţ

Foto: epfl.ch

Dereglarea sistemului climatic global, extrem de severă în ultimul timp, face ca azi să asistăm la răsturnări termice îngrijorătoare. La limita marelui deşert Sahara, mai exact în oraşul Tillabery din nord-vestul Nigerului, sunt prognozate pentru amiază, atenţie, 21 grade sub pragul de îngheţ!

Temperatură record pentru zona aceasta, cu climă semi-aridă, cunoscută sub numele Sahel, o centură între Sahara şi zonele ceva mai umede dinspre sud şi unde.

În mod normal temperaturile depăşesc, aici, 35 de grade. Meteorologii spun că fenomenul e datorat prăbuşirii unei mase de aer extrem de rece, a cărei origine e troposfera superioară.

Şi zonele dominate de geruri severe, precum nordul Canadei, se confruntă, mai nou, cu astfel de anomalii termice, nebănuite cu puţin timp în urmă: la Cambridge Bay, orăşel aflat pe ţărmul sudic al Insulei Victoria, azi se înregistrează 42 grade la umbră! În cazul acesta, fenomenul e datorat avansului rapid al unei mase de aer tropical, la care s-a adăugat radiaţia neobişnuit de intensă a soarelui.

Zâmbiţi, azi nu e mai rău decât ieri! E doar 1 Aprilie! Extremele termice ale zilei de azi sunt corecte, însă trebuie inversate între cele două localităţi.

Astfel de anomalii nu se vor petrece cât timp veţi trăi, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă de planetă şi climă!