MENIU

Raportul procurorilor în cazul Ridzi: fals în acte, contracte atribuite cu dedicaţie, distrugere de dovezi şi înregistrarea unor convorbiri între angajaţii MTS

Foto: Realitatea.net

Referatul DNA confirmă că ambele contracte aveau beneficiarul cunoscut cu mult înainte de întocmirea documentelor, potrivit Gazetei Sporturilor. Printre probele procurorilor se numără şi înregistrarea unor convorbiri între angajaţii MTS.

Procurorul general al României a cerut începerea urmăririi penale pentru fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Potrivit raportului DNA, publicat pe site-ul jurnalul.ro, au fost realizate o serie de înregistrări audio din care reiese că Monica-Iacob Ridzi şi consilierii săi au participat activ la distrugerea dovezilor. 

"Prin ordonanţa nr. 147/P/2009 din 13.07.2009 (autorizaţia nr.
13/13.07.2009) Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei a dispus, printre altele, autorizarea cu titlu provizoriu a interceptării şi înregistrării audio - video a discutiilor purtate în mediul ambiental de Preoteasa Andreea Lelia cu Marcuta Marius şi Cazan Ruxandra Ileana, între ei şi cu alte persoane, măsură confirmată şi prelungită cu încă 28 zile de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În urma punerii în aplicare a măsurilor descrise, a rezultat că, în ziua de
13.13.2009, după ora 19.00, Preoteasa Andreea Lelia - consilier în cadrul Direcţiei Generale Programe, Proiecte şi Centre Teritoriale pentru Tineret a fost chemată la sediul M.T.S. de Cazan Ruxandra Ileana - directorul de cabinet al ministrului Tineretului şi Sportului, unde era aşteptată de Iacob Ridzi Monica Maria, soţul ei, Iacob Ridzi Tiberiu Florin, Marcuţa Marius-Mihail - fost consilier în cadrul Direcţiei de Investiţii Achiziţii Publice şi Servicii Interne (în prezent director al aceleiaşi direcţii) şi Diaconu Paul - director al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane.

Aceştia au chestionat-o pe denunţătoare în detaliu cu privire la obiectul
audierii la D.N.A., manifestand un interes deosebit pentru a afla dacă organele de urmărire penală au intrat în posesia corespondenţei pe care şi-au transmis-o reciproc prin e-mail vizând  evenimentul organizatde M.T.S.la 02.05.2009. Susnumiţii şi-au exprimat temerea ca aceste probe, datorită conţinutului lor, pot servi la extinderea acuzaţiilor de corupţie şi asupra lor.

Din acest motiv, Iacob Ridzi Monica Maria, Cazan Ruxandra Ileana,
Marcuţă Marius-Mihail şi Diaconu Paul au hotărât să cheme la sediul M.T.S. pe Meşină Dan Paul - specialist IT., pentru a-i cere să şteargă definitiv din calculatoarele de serviciu (sisteme informatice ale MTS) şi din alte mijloace de stocare mesajele cu conţinut incriminator la adresa lor, pentru a nu mai putea fi recuperate şi folosite ca probe de organele de urmarire penală.

La cererea numitei Iacob Ridzi Monica Maria, Marcuţă Marius-Mihail şi i-a contactat telefonic pe Meşina Dan Paul spunându-i că doreşte să şteargăajuns la sediul M.T.S. Marcuţa Marius-Mihail şi Diaconu Paul - au condus fiecare în biroul său unde Meşină Dan Paul a accesat sistemele informatice ale M.T.S. şi a şters din calculatoarele utilizate de cei doi e-mail-urile pe care i le-au indicat". din calculatoare date informatice pentru a nu fi descoperite de D.N.A.


În referatul procurorilor, conform Gazetei Sporturilor, se precizează că ambele contracte au fost atribuite premeditat, concurenţa fiind doar mimată.

Astfel, Ioana Vârsta, consilier în MTS din luna aprilie şi de imagine al ministrului Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, s-a întâlnit încă din luna martie cu Bogdan Iacobescu de la firma Artisan, căruia i-a transmis că MTS va organiza un eveniment în luna aprilie.

În acestă lună, are loc o nouă întâlnire între Vârsta şi Iacobescu, ultimul obţinând promisiunea de a obţine contractul cu MTS.

Aceeaşi sursă suţine că, în paralel, Vârsta a comandat, tot la inceputul lui aprilie, şepci, tricouri, baloane, pentru 2 Mai în numele firmei sale Red Apple Communication.

Iacobescu este pus în legătură cu Paul Diaconu şi Marius Mărcuţă, ambii directori în MTS, care pun la cale realizarea contractelor, prin mai multe schimburi de mailuri.

Timp de 5 zile, Ridzi şi angajaţii MTS au cooperat pentru falsificarea înscrisurilor oficiale: nota de oportunitate, nota de fundamentare, trei caiete de sarcini şi raportul procedurii interne. “În realitate, nici una dintre societăţi nu a primit caietele de sarcini pentru că nu fuseseră întocmite”, scrie DNA în raport.

Specialistul IT din MTS, Paul Mesina, a recunscut la DNA că i s-a cerut să şteargă definitiv din calculatoare mailurile compromiţătoare, referitoare la informaţiile legate de falsificarea documentelor.

Procurorii au venit cu probe şi prin plasarea de microfoane la unii dintre angajaţii MTS. 

Mai multe articole despre:
DNA procurori contracte MTS Monica Iacob Ridzi Artisan