MENIU

Raportul Comisiei Prezidenţiale: Curtea Constituţională ar trebui schimbată din temelii

Curtea Constituţională ar trebui schimbată din temelii. Aceasta este concluzia raportului Comisiei Prezidenţiale de analiză a regimului constituţional.

Potrivit Comisiei, judecătorii Curţii ar trebui numiţi de preşedintele României, la propunerea CSM şi cu avizul comisiilor parlamentare de specialitate.

Până acum, judecătorii erau numiţi de Parlament. Membrii Curţii nu pot fi selectaţi decât dintre persoane care nu au fost membre de partid în ultimii zece ani, iar vechimea lor în magistratură trebuie să fie de doar 10 ani, nu de 18, ca până acum.

Comisia prezidenţială mai recomandă eliminarea unor atribuţii ale Curţii, cum ar fi medierea conflictelor juridice dintre autorităţile statului, care a transformat această instituţie în a patra putere a statului. Curtea nu ar mai trebui să judece excepţiile de neconstituţionalitate, care ar fi de fapt de competenţa instanţelor comune. Magistrţii constituţionalişti nu ar trebui să se poată pronunţa decât asupra sesizărilor pe marginea legilor înainte de promulgarea acestora.