Raportul CE pe justiţie critică regresele din România, potrivit presei străine
Raportul Comisiei Europene critică regresele din ultimele luni înregistrate în lupta anticorupţie şi reforma justiţiei din România, Bucureştiul riscând să piardă fondurile agricole deja îngheţate dacă nu face progrese până în vară, scrie Financial Times Deutschland în ediţia sa de miercuri.
FTD consideră că această remarcă este "o palmă" dată guvernului de la Bucureşti, deoarece până acum Bruxelles-ul ar fi criticat întotdeauna Bulgaria mai aspru decât România. În acest context, cotidianul german aminteşte că în iulie 2008, CE a îngheţat plata fondurilor de preaderare către Sofia, în valoare de 486 milioane de euro.
"Şi României i-au fost suspendate plăţile agricole (SAPARD, n.red.). În total, România mai trebuie să primească 391 milioane de euro, bani care sunt în joc dacă nu se constată progrese. Nici Bulgaria nu a scăpat de ameninţarea ca în vară să-i fie tăiate şi alte fonduri", scrie cotidianul german.
"Multă vreme Bruxelles-ul n-a ştiut cum să convingă cele două ţări să facă mai multe eforturi în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate. Între timp s-a stabilit că cea mai bună metodă este îngheţarea fondurilor. Chiar dacă sancţiunile financiare nu sunt direct legate de reforme, există o legătură politică între cele două", explică FTD.
Concret, în raport, Comisia critică încercările de a limita competenţele procurorilor şi ameninţările ca procurorul-şef DNA Daniel Morar să nu mai fie numit pentru un nou mandat, precum şi modificările contraproductive aduse codurilor penale şi civile.
"În plus, justiţia pare a fi devenit mai politizată, în loc să fie mai independentă, se spune la Bruxelles. Iar Parlamentul s-a opus anchetării pentru fapte de corupţie a unor suspecţi de rang înalt", informează FTD.
Executivul european recunoaşte însă şi faptul că România a fost paralizată luni întregi din cauza campaniei electorale.
În cazul Bulgariei, Comisia constată în continuare deficienţe serioase, solicitând o împărţire transparentă a sarcinilor între ministerul de Interne şi Agenţia pentru securitate naţională, precum şi o "reformă cuprinzătoare a metodelor de anchetă", pentru ca dovezile să fie mai uşor acceptate. Bulgarii înregistrează unele progrese la capitolul combaterii crimei organizate, dar CE solicită anchetarea suspecţilor intraţi în vizorul procurorilor.