MENIU

Racheta pe care o va testa Coreea de Nord ar putea fi lansată spre Japonia şi SUA

Foto: RTV

Poligonul ales de Coreea de Nord pentru a testa racheta cu cea mai lungă rază de acţiune de care dispune sugerează că aceasta va fi lansată pe deasupra Japoniei, în direcţia Statelor Unite, relatează cotidianul sud-coreean Chosun Ilbo.

Informaţiile despre un posibil test de rachetă intervin după o intensificare a ameninţărilor adresate Seulului şi Washingtonului. Analiştii sunt de părere că acestea au scopul de a-l intimida pe preşedintele conservator sud-coreean Lee Myung-bak şi de a atrage atenţia noului şef de stat american Barack Obama.

Cotidianul sud-coreean Chosun Ilbo a citat surse guvernamentale spunând că un obiect de mari dimensiuni, despre care se crede că ar fi o parte dintr-o rachetă Taepodong-2, este transportat spre un poligon de pe coasta nord-coreeană de est. Transportul către "coastă înseamnă că racheta va fi, probabil, lansată asupra Japoniei şi în direcţia Statelor Unite", potrivit Chosun Ibo. Teoretic, Taepodong-2 are o rază de acţiune ce îi permită să atingă Alaska, însă nu a fost niciodată lansată cu succes.

Surse guvernamentale au declarat că obiectul s-ar putea îndrepta fie spre un poligon de pe coasta de est, din oraşul Musudan-ri, fie spre o rampă de lansare construită recent pe coasta vestică, fie spre o a treia zonă neidentificată. Alte instituţii de presă au spus că obiectul neidentificat ce pare a fi o rachetă Taepodong-2, transportat cu trenul, s-ar putea îndrepta spre noul poligon de pe coasta de vest a Coreei de Nord, în apropiere de China.

Coreea de Nord, recunoscută pentru diplomaţia sa îmbinată cu acţiuni provocatoare, ştie că armamentul său este monitorizat de sateliţi de spionaj şi că poate exercita presiuni asupra Statelor Unite şi aliaţilor săi doar mutând părţi ale rachetelor. "În cazul în care Coreea de Nord va lansa cu succes Taepodong-2 , acest lucru ar putea modifica semnificativ climatul de securitate pentru Statele Unite şi aliaţii lor din Asia", a declarat Bruce Klinger, un expert în probleme coreene de la Fundaţia Heritage.

Phenianul, care a testat un dispozitiv nuclear în 2006, este considerată a fi una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii regionale. În 2007, Coreea de Nord a început să dezmembreze un complex nuclear unde se fabrica plutoniu, în cadrul unui acord internaţional pentru dezarmare. Totuşi, experţii nu cred că Phenianul dispune în prezent de tehnologia necesară pentru miniaturizarea suficientă a unei arme atomice pentru a putea fi instalată la o rachetă.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Japonia SUA rachetă Phenian