MENIU

R.Moldova acuză România că se îndreaptă spre anularea recunoaşterii independenţei sale

Foto: gov.gov.md

România "păşeşte deschis pe calea dezavuării recunoaşterii independenţei" Republicii Moldova, afirmă Guvernul de la Chişinău în replică la declaraţiile recente ale lui Traian Băsescu, cerând UE să intervină pentru a pune capăt politicii agresive a Bucureştiului.

În declaraţia Guvernului de la Chişinău, citată de portalul proguvernamental Omega, se menţionează că "în întreaga perioadă de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, conducerea României a lansat în repetate rânduri declaraţii fără echivoc privind asimilarea inevitabilă a Moldovei de către România".

"În ultimii doi ani, relaţiile bilaterale moldo-române au degradat până la starea ce reprezintă, indiscutabil, o problemă la scară regională, care nu mai poate fi ignorată nici de ţările-membre ale Uniunii Europene, nici de Ucraina, nici de ceilalţi parteneri politici externi sinceri ai Republicii Moldova", se mai arată în declaraţie.

Guvernul Moldovei declară, în acest context, că nu poate urmări în continuare "cum un stat din Uniunea Europeană păşeşte deschis pe calea dezavuării recunoaşterii independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova, generând cu bună ştiinţă un nou focar de instabilitate regională în Europa". "În situaţia în care s-a ajuns, Guvernul Republicii Moldova îşi exprimă disponibilitatea şi deschiderea pentru rolul intermediar al Uniunii Europene în neutralizarea politicii agresive a României, readucerea ei pe făgaşul politicii externe unice a UE, în stabilizarea relaţiilor moldo-române în baza dreptului internaţional unanim recunoscut", mai arată documentul.

Declaraţia Guvernului moldovean intervine la câteva zile după ce preşedintele României Traian Băsescu spusese că un tratat de frontieră cu Republica Moldova este inutil şi, mai mult, semnarea unui asemenea document ar "consfinţi pactul Ribbentrop-Molotov". 

Citeşte mai mult despre declaraţia preşedintelui Traian Băsescu