MENIU

Putin, la zece ani de la debutul pe prima scenă a politicii ruseşti

Foto: Realitatea TV

Vladimir Putin a sărbătorit duminică un deceniu de la debutul pe marea scenă politică a Federaţiei Ruse. În urmă cu zece ani, pe 9 august, preşedintele Boris Elţîn îl numea premier, moment ce avea să schimbe destinul unui om şi al unei întregi naţiuni. Duminică a aniversat cei 10 ani tot din postura de prim-ministru după ce a petrecut opt ani la cârma ţării.

Multe voci au spus că Boris Elţîn a comis o greşeală când pe 9 august 1999 l-a numit pe şeful serviciilor speciale în funcţia de premier. Timpul avea să demonstreze contrariul. Vladimir Putin s-a impus ca arhitectul unei ţări mândre pe plan diplomatic şi puternică pe cel economic, ce-i drept cu preţul unei reduceri a libertăţilor civile.

A lansat războiul din Cecenia şi i-a îndepărtat unul câte unul din politică pe influenţii oligarhi, oameni de afaceri fără scrupule a căror putere a marcat mandatul lui Elţîn. Putin a obligat presa să adopte o loialitate necondiţionată, a suprimat orice opoziţie liberală în Parlament şi a plasat din nou guvernatorii regionali sub controlul Moscovei.

În cei opt ani de mandat la preşedinţia Rusiei, Putin a reuşit să construiască o nouă naţiune. Duminică, la 56 de ani, reîntors în fruntea guvernului, conduce din umbră destinele ruşilor după ce i-a cedat locul la Kremlin protejatului său Dmitri Medvedev. Printre declaraţii tăioase şi o personalitate de fier, Vladimir Putin îşi rezervă timp şi pentru marea lui pasiune, sportul. În ultimele săptămâni a făcut scufundări, şi-a exersat talentul de fierar şi s-a aventurat în sălbăticie.

Mai multe articole despre:
Putin politică premier preşedinte realizări