MENIU

Publisind ameninţă cu proteste dacă Guvernul va impune concediul fără plată în administraţia publică

Foto: NewsIn

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică (Publisind) protestează faţă de propunerea guvernului de a impune concedii fără plată salariaţilor din administraţia publică şi ameninţă că va recurge la modalităţile de luptă sindicală prevăzute de lege.

"Publisind îşi exprimă disponibilitatea de a participa la dialogul social care trebuie să fie la baza măsurilor care se iau în sectorul public în vederea reducerii unor cheltuieli. În cazul în care pentru Guvern dialogul nu este o opţiune, Publisind va recurge la modalităţile de luptă sindicală prevăzute de lege", se arată în comunicat.

Federaţia sindicală susţine că măsura este inechitabilă şi absurdă, în condiţiile în care numeroase ministere şi agenţii fac diverse achiziţii care nu sunt neapărat necesare.

"În timp ce angajaţii din sistemul bugetar sunt puşi la ţintă, pe fond de criză, Ministerul Apărării Naţionale pregăteşte cheltuieli masive de peste 500 milioane euro pentru modernizări de fregate sau pregătirea unor războaie electronice, Ministerul Finanţelor Publice dă 600.000 euro pe servicii de elaborare a unor studii, Administraţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare cheltuieşte 1 milion euro pe software, multe alte ministere şi agenţii practicând un sistem de achiziţii haotic, care generează cheltuieli nejustificat de mari, în evident contrast cu deciziile care vizează concedii forţate sau disponibilizări", se arată în comunicatul Publisind.

Federaţia sindicală a mai atenţionat că acordarea unui concediu fără plată influenţează modul de calcul al pensiei.