MENIU

PSD şi PD-L îşi împart în aceste zile şi funcţiile de prefecţi

Foto: Realitatea TV

De trei ani, prefecţii nu mai sunt oameni politici, ci înalţi funcţionari publici. Practica a sfidat însă legea şi funcţiile de prefect au fost date în continuare pe criterii politice. Aşa a procedat şi guvernul Tăriceanu, aşa face şi Cabinetul Boc. Cei numiţi în fruntea prefecturilor sunt obligaţi prin lege să demisioneze din partid şi cu asta fac dovada că sunt apolitici.

PSD şi PD-L îşi împart în aceste zile şi aceste posturi, pe principiul "Cine a câştigat alegerile într-un judeţ are şi prefectul".

La Galaţi, purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene a PSD, Claudiu Brânzan, a confirmat oficial că a fost nominalizat pentru această funcţie.

La Ilfov, PD-L l-a desemnat deja pe fostul subprefect Valentin Delcea. La Bucureşti, prefectul Capitalei ar urma să fie propus de PDL, un nume vehiculat fiind cel al consilierului Horaţiu Ţica.

Tot democrat-liberalii vor avea şi prefectul de Mureş, susţine liderul judeţean al PD-L, Dorin Florea.
"Postul este al PD-L sută la sută. Au fost negocieri. Eu zic că prefectul trebuie să fie apolitic, cu experienţă în administraţia publică, echilibrat în relaţia cu cetăţeanul", a spus Dorin Florea.

Postul de prefect al judeţului Sălaj va reveni PSD, spune liderul PSD Sălaj, Tiberiu Marc.
"Trebuie, înainte de toate, să vedem ce se va întâmpla cu legea care reglementează statutul prefectului, atâta timp cât, în acest moment, această funcţie este deţinută de către înalţi funcţionari publici", a declarat Tiberiu Marc.

Unii lideri ai PSD şi PDL nu se sfiesc să ceară modificarea legii, astfel încât prefecţii să fie numiţi din nou pe criterii politice.
"Cred că se impune o reanalizare a statutului prefectului avem modelul altor ţări prin care şi deoarece prefectul este reprezentat de un guvern din teritoriu, rolul politic asumat va trebui să fie serios disputat", este de părere preşedinte PDL Gorj, Cosmin Popescu.

"Prefecţii, subprefecţii, directorii de instituţii descentralizate ar trebui să fie oameni politici care vin şi pleacă cu partidul aflat la guvernare", a spus Gavril Mîrza, preşedintele PSD Suceava.

Mai multe articole despre:
PNL PSD prefecţi numiri criterii politice