MENIU

Prorectorul UBB Cluj-Napoca, acuzat de plagiat la lucrarea de doctorat

Foto: bbc.co.uk

Prorectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Ştefan Szamoskozi, a fost acuzat de către un fost cadru universitar, Hantz Peter, că a plagiat o parte din lucrarea sa de doctorat, "Evaluarea potenţialului intelectual la elevi".

Hantz Peter - care este şi vicepreşedintele Comitetului de Iniţiativă "Bolyai" (CIB) şi care a fost dat afară de UBB în decembrie 2007, după scandalul plăcuţelor bilingve - a prezentat în susţinerea acuzaţiilor sale o scrisoare a lui Fredi Buchel, profesor de onoare al Universităţii de la Geneva şi cel care a redactat cartea "L'Education Cognitive", din care ar fi plagiat prorectorul.

"Domnul profesor Buchel, care este redactorul cărţii din care domnul Szamoskozi a plagiat, cere anularea titlului de doctor a domnului Szamoskozi şi, totodată, spune că autorul acestei teze trebuie să fie pedepsit, cel puţin la Universitatea din Geneva titlul de doctor ar fi retras şi autorul ar fi pedepsit", a spus Hantz, în cadrul unei conferinţe de presă la Cluj-Napoca.

În scrisoare se menţionează faptul că Buchel consideră că trei pagini au fost traduse cuvânt cu cuvânt, iar profesorul Jean-Luis Paour nu este menţionat ca autor al pasajului şi nu şi-a dat acordul să fie citat.
"Am fost foarte surprins să aflu că o parte din această carte "Evaluarea potenţialului intelectual la elevi" a lui Ştefan Szamoskozi reprezintă o traducere cuvânt cu cuvânt a unui capitol scris de Paour şi colaboratorii săi. Textul nu este citat, autorii nu sunt menţionaţi sau citaţi, aşa cum se obişnuieşte normelor academice şi educaţionale stabilite de The American Psychological Association. Mai mult, profesorul Pour nu şi-a dat niciodată permisiunea de a copia acest text al său", se arată în scrisoare.

Potrivit lui Hantz Peter, scrisoarea va ajunge la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS).

Nici Ştefan Szamoskozi, nici purtătorul de cuvânt al UBB, Cristina Nistor, nu au putut fi contactaţi.