MENIU

Propunerile Comisiei prezidenţiale privind drogurile şi sexul comercial, sprijinite de unele ONG-uri

Foto: thesun.co.uk

Organizaţiile ce oferă servicii medico-sociale pentru peste 5.000 de consumatori de droguri injectabile şi 1.500 de practicante al sexului comercial din România, grupate în cadrul Romanian Harm Reduction Network (RHRN), susţin propunerile Comisiei prezidenţiale privind aceste grupuri sociale.

RHRN enumeră mai multe motive pentru susţinerea propunerilor Comisiei prezidenţiale privind dezincriminarea consumului de droguri şi a sexului comercial, ca soluţii pentru limitarea consumului de droguri ilegale, a prostituţiei şi răspândirii infecţiei cu virusul HIV.

"Dezincriminarea consumului de droguri nu echivalează cu legalizarea, ci se referă la schimbarea percepţiei legiuitorului faţă de consumatorul dependent de droguri, care va fi văzut mai degrabă ca bolnav cronic decât ca infractor, ca pacient, nu ca deţinut. Considerăm ca abordarea consumului de droguri şi a prostituţiei doar din perspectiva combaterii şi eradicării lor reprezintă o poziţie greşită, a interzice nu înseamnă a eradica, iar serviciile medicale şi sociale sunt mai eficiente decât detenţia în integrarea consumatorilor de droguri", au spus reprezentanţii RHRN.

Comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice a prezentat, recent, un raport în care dezincriminarea prostituţiei şi a consumului de droguri erau prezentate ca soluţii pentru limitarea consumului de droguri ilegale, a prostituţiei şi răspândirii infecţiei cu virusul HIV. Propunerea a stârnit controverse chiar dacă ea nu reprezintă o noutate, ONG-urile ce sprijină categoriile de persoane vizate reiterând-o frecvent.

Având în vedere "distorsionarea mediatică" a dezbaterii raportului, preşedinţia a ţinut să precizeze că analiza Comisiei pentru analiza riscurilor sociale şi demografice cu privire la dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea sexului comercial nu este o pledoarie sau un atac la valori, ci o analiză ştiinţifică a unor fenomene grave.

Unii specialişti s-au declarat însă împotriva propunerii de dezincriminare a consumului de droguri. De pildă, dr. Cristian Bengescu-Bellu, specialist în tratarea dependenţei de droguri, consideră că dezincriminarea consumului de droguri va duce la o creştere a numărului celor care vor apela la narcotice, înlesnind dependenţa. "Va exista, cu siguranţă, o creştere a numărului consumatorilor de droguri, pentru că nu este vorba numai despre ideea de fruct oprit, ci şi de curiozitate. Dependenţa de droguri se naşte de la încercarea de stupefiante uşoare, după care urmează nevoia de a încerca droguri mai puternice. Materializarea propunerii făcute de comisia prezidenţială nu va face decât să înlesnească dependenţa", a declarat dr. Bengescu, specialist la Centrul de Sănătate Mintală Bucureşti.

Bengescu vede însă cu ochi buni dezincriminarea prostituţiei. "Oricum se practică la toate colţurile, iar dezincriminarea va ajuta la ţinerea ei sub control medical. Sunt multe boli, precum SIDA, hepatita B sau sifilisul, care se iau de la prostituate şi pe care mulţi pacieţi refuză să recunoască de unde le-au contractat", a explicat Bengescu.

Directorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), prof. dr. Cătălin Zamfir, consideră, şi el, că dezincriminarea consumului de droguri ar duce la o explozie a acestui fenomen, şi condamnă şi legalizarea sexului comercial, pe care o vede ca fiind o propunere "extremistă şi inacceptabilă"