MENIU

Proiectul noilor programe şcolare, publicat de Ministerul Educaţiei, în dezbatere publică

Foto: NewsIn

Proiectul de programe şcolare cu care ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi-a propus să reformeze integral sistemul preuniversitar a fost publicat pe site-ul oficial al instituţiei şi s-a aflat în dezbatere publică, însă seamănă izbitor cu cele aflate în vigoare, concepute din 1998 încoace.

Cu o jumătate de an în urmă, Andronescu promitea că va reforma complet sistemul de învăţământ, de la schimbarea programelor din preuniversitar şi descentralizarea sistemului, la o nouă lege a învăţământului, un cod, chiar, "cum sunt codul civil, codul penal sau codul muncii", după cum spunea ministrul.

În ceea ce priveşte programa, ministrul se gândea la un proiect prin care elevii să nu mai acumuleze informaţii perisabile, ci să înveţe să gândească. "Dorim să adoptăm o programă care să formeze cele opt competenţe cheie, aşa cum cere şi Comisia Europeană. Pentru a realiza acest lucru, vom reduce programa la cunoştinţe esenţiale, care nu se perimează în timp", explica, la începutul anului, Andronescu.
Verificând, în paralel, proiectul propus de minister şi programa veche, primul aspect care sare în ochi este că specialiştii care au lucrat de-a lungul timpului la programa şcolară au încercat, şi ei, să ajungă la celebrele opt competenţe europene, numai că nu le-au enumerat, la începutul documentelor.

"În noua structură a învăţământului obligatoriu, nivelul ridicat  de complexitate al finalităţilor este determinat de necesitatea asigurării deopotrivă a educaţiei de bază pentru toţi cetăţenii - prin dezvoltarea echilibrată a tuturor competenţelor cheie şi prin formarea pentru învăţarea pe parcursul întregii vieţi - şi a iniţierii în trasee de formare specializate. Pe baza rezultatelor studiilor efectuate, la nivelul Comisiei Europene au fost stabilite 8 domenii de competenţe-cheie, fiind precizate pentru fiecare domeniu cunoştinţele, deprinderile şi atitudinile care trebuie dobândite, respectiv formate elevilor în procesul educaţional", urmărea programa de matematică de clasa a IX-a din 2004.

Exact acelaşi obiectiv îl are şi noua programă, la care se adaugă enumerarea propriu-zisă a competenţelor cheie ce ar urma să fie dobândite prin studiul matematicii de clasa a IX-a, şi anume: "competenţe în matematică şi competenţe de bază în ştiinţe şi tehnologie, comunicare în limba maternă, competenţe digitale, a învăţa să înveţi, comunicare în limbi străine, competenţe sociale şi civice, spirit de iniţiativă şi antreprenoriat şi sensibilizare şi exprimare culturală".

Altfel, programa şcolară nouă este identică, în proporţie covârşitoare, cu cea veche, atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi al exprimării.
Autorii programei au şi împrumutat textele de la unii la alţii. De plidă, proiectul de programă de matematică pentru clasa a V-a este o compilaţie de texte din programa în vigoare, concepută în 1999, la care se adaugă textul cu titlul "Valori şi atitudini", copiat din programa pentru clasa a IX-a, în vigoare din 2004. Astfel, potrivit noii programe, valorile şi atitudinile matematicii sunt "dezvoltarea unei gândiri deschise, creative, şi a independenţei în gândire şi acţiune, manifestarea iniţiativei, a disponibilităţii de a aborda sarcini variate, a tenacităţii, a perseverenţei şi a capacităţii de concentrare, dezvoltarea simţului estetic şi critic, a capacităţii de a aprecia rigoarea, ordinea şi eleganţa în arhitectura rezolvării unei probleme sau a construirii unei teorii, formarea obişnuinţei de a recurge la concepte şi metode matematice în abordarea unor situaţii cotidiene sau pentru rezolvarea unor probleme practice şi formarea motivaţiei pentru studierea matematicii ca domeniu relevant pentru viaţa socială şi profesională".

Verificând diferenţele între programele şcolare de limba română pentru preuniversitar, diferenţele sunt, iarăşi, nesemnificative. De exemplu, la clasa a V-a, profesorii ar trebui să selecteze, potrivit proiectului ministerial, 5-7 texte de studiat, a câte maximum două pagini fiecare, în timp ce până acum erau selectate 8-10 texte, de maximum o pagină. Singura diferenţă ar fi aceea că alegerea textelor cu pricina este lăsată acum pe seama cadrelor didactice şi a autorilor de manuale, în timp ce, până acum, ministerul făcea propuneri concrete.

Potrivit Lilianei Preoteasa, şeful direcţiei care se ocupă de sistemul preuniversitar din Ministerul Educaţiei, programele şcolare nu au fost modificate radical, ci au fost regândite în sensul dobândirii competenţelor. Pentru cum s-a procedat în acest sens şefa preuniversitarului ne îndeamnă să cerem explicaţii celor care au redactat proiectul, şi anume inspectorii de specialitate din Centrul Naţional de Curriculum şi Evaluare din Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP), instituţie pe care o conduce tot Liliana Preoteasa. "Eu pot să vă spun că proiectul este îndreptat spre acumularea de competenţe. Pentru întrebări punctuale adresaţi-vă celor care l-au redactat", a răspuns Preoteasa la întrebările NewsIn.

Reprezentanţii CNCEIP au refuzat să precizeze numele celor care au coordonat elaborarea programelor şcolare şi numărul celor care au contribuit la acest demers, menţionând că vor anunţa aceste informaţii în termenul legal de 30 de zile şi numai după primirea unei solicitări scrise în acest sens.

Documentul se află în dezbatere publică pe site-ul ministerului până pe 16 iulie. Potrivit conducerii CNCEIP, până în prezent nu s-au făcut nici un fel de comentarii pe acest document.

Reforma învăţământului este, de altfel, una dintre temele campaniei "Stradă, Şcoală şi Spital", iniţiată de grupul Realitatea-Caţavencu. În cadrul acestei campanii, la Realitatea TV a fost inaugurată, duminică, 21 iunie, o serie de emisiuni dedicate educaţiei.

Drumurile şi infrastructura, inclusiv siguranţa cetăţeanului, şcoala şi conţinutul învăţământului, infrastructura de sănătate şi tot sistemul sanitar sunt obligaţii prioritare ale statului faţă de cetăţean. Fără îndeplinirea acestora, statul nu există. Campania "Stradă, Şcoală şi Spital" a grupului Realitatea-Caţavencu analizează conţinutul acestui contract social dintre stat şi cetăţean şi încearcă să-i facă pe politicieni să înţeleagă că aceasta este prioritatea priorităţilor.