Proiectul de lege privind salarizarea unică ar putea fi votată la finalul acestui an
Proiectul de lege privind salarizarea unică are o poveste veche de aproape nouă ani şi n-a reuşit să fie adoptat deşi a ajuns deja la cea de-a treia guvernare. Cabinetul Boc speră că legea salariilor bugetarilor va fi votată în Parlament până la sfârşitul acestui an, urmând să fie aplicată din 2010.
Pe 17 octombrie 2008, cu câteva săptămâni înainte de finalul mandatului, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat în favoarea elaborării legii unice. El i-a chemat atunci la Palatul Victoria pe liderii partidelor parlamentare şi a cerut constituirea unui grup parlamentar care să se ocupe de actul normativ. Cu excepţia PD-L, partidele parlamentare de atunci au acceptat propunerea lui Tăriceanu. 10 zile mai târziu a avut loc o nouă întâlnire la Guvern între ministrul Muncii de atunci, Mariana Câmpeanu, patronate, sindicate şi partide politice.
O nouă rundă de negocieri, tensionată şi fără rezultate a avut loc pe 6 noiembrie anul trecut. Sindicaliştii au cerut atunci Executivului ca toate categoriile plătite din banii publici să fie incluse în legea unică de salarizare a sistemului bugetar.
Guvernarea s-a schimbat, dar legea salarizării unice a rămas o prioritate. Premierul Emil Boc şi ministrul Muncii, Marian Sârbu se implică şi ei în negocieri. Executivul a stabilit data de 30 aprilie ca termen limită pentru definitivarea proiectului, iar până în octombrie, parlamentul ar trebui să voteze legea.