MENIU

Programul de depistare a cancerului de col uterin, un eşec în judeţul Alba

Foto: Realitatea TV

Programul de depistare a cancerului de col uterin şi testare gratuită, promovat cu tam-tam de Ministerul Sănătăţii a fost un eşec în judeţul Alba. Până acum niciun medic ginecolog din judeţ nu a depus documentaţia necesară la autoritatea de Sănătate Publică. Nici medicii de familie nu s-au înghesuit. Aşa că acum femeile trebuie să plătească aproape 100 de lei pentru a face testul Papanicolau.

În judeţul Alba, din cei 230 de medici de familie doar unul s-a înscris în programul de depistare gratuită a cancerului de col uterin, iar ginecologi, niciunul. De pe urma deciziei medicilor au de pierdut femeile care nu au un diagnostic confirmat.

Medicii au spus că vina pentru situaţia actuală o are Ministerul Sănătăţii care nu a mediatizat cum trebuie campania. Pentru fiecare bilet de trimitere către ginecolog, medicul de familie primeşte cinci lei, iar specialistul primeşte 150 de lei pentru fiecare consultaţie.

Programul de depistare a cancerului de col uterin trebuia să înceapă, în judeţul Alba, pe 1 octombrie, dar a fost amânat până la înscrierea medicilor. Acesta se adresează femeilor de până la 64 de ani care nu au un diagnostic confirmat. Statisticile arată că, anual, în România, apar între 3.500 si 5.000 de cazuri noi de cancer de col uterin.