MENIU

Profesorii, politiştii şi funcţionarii publici au pichetat prefecturile din întreaga ţară, sediile partidelor de la Guvernare şi pe cel al Ministerului Muncii

Foto: RTV
Profesorii, politiştii şi funcţionarii publici afiliaţi la sindicatul Cartel Alfa pichetează Ministerul Muncii
M. Sârbu: Sporurile nu vor fi eliminate din textele de lege pe care le-au solicitat sindicaliştii

Au ieşit în stradă să-şi strige nemulţumirile. Profesorii, politiştii şi funcţionarii publici afiliaţi la sindicatul Cartel Alfa au pichetat luni prefecturile din întreaga ţară, sediile partidelor de la Guvernare, dar şi pe cel al Ministerului Muncii.

Tot luni au avut loc negocieri între sindicalişti şi ministrul Muncii, Marian Sârbu.

''Astăzi la Ministerul Muncii, ordonanţa va ajunge la final, adică acele sporuri pe care dânşii le doresc păstrate vor rămâne probabil în text ca valori maximale, urmând ca ordonatorii de credite, în funcţie de anvelopa salarială de care dispun, pe baza alocaţiilor bugetare să negocieze cu dumnealor pentru fiecare categorie în parte, dar, în principiu, ele nu vor fi eliminate'', a declarat ministrul Muncii, Marian Sârbu înainte de a intra la negocieri. Practic, ministrul menţine sporurile, însă reduce cuantumul lor. 

Sindicaliştii nu sunt de acord cu ordonanţa de urgenţă care taie sporurile salariale. Concret, nu vor să renunţe la salariul de merit, la fondul de premiere şi la indemnizaţia de conducere. 

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Octavian Luca, a declarat  deja că sindicatele nu vor accepta reducerea veniturilor în sectorul bugetar, ci eventual diminuarea unor sporuri şi a acuzat guvernul că "a hotărât amputarea unor drepturi salariale înainte de a purta discuţii cu sindicatele".

Nemulţumiţi sunt şi sindicaliştii de la Agrostar, care ameninţă cu proteste, dacă nu primesc subvenţii europene pentru lucrări agricole şi bani de la Ministerul Agriculturii pentru îngrăşămintele necesare în această primăvară.

Joi, pensionarii vor picheta Guvernul, în speranţa că punctul de pensie va fi majorat la 45% din salariul medu brut şi nu la 42,2%, aşa cum a fost stabilit.