MENIU

Producţia "Katalin Varga" a fost selectată la Festivalul de Film de la Karlovy Vary

Foto: www.slicker.ro

"Katalin Varga", coproducţia româno-britanică-maghiară regizată de Peter Strickland şi produsă de Tudor şi Oana Giurgiu a fost selectat la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, în cadrul secţiunii Orizonturi, care se va desfăşura în Cehia în perioada 3-11 iulie.

După succesele obţinute la Berlin (Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită) precum şi la Festivalul de la Copenhaga (Marele Premiu), "Katalin Varga" continuă seria participărilor la festivaluri de marcă. Ajuns la ediţia cu numărul 44, festivalul de la Karlovy Vary prezintă în fiecare an peste 200 de producţii din toată lumea, care se remarcă prin stiluri regizorale spectaculoase şi subiecte impresionante.

"Katalin Varga" este unul din cele 26 de filme selecţionate în secţiunea Orizonturi (Horizons), alături de alte titluri consacrate, precum "Alle Anderen" (regia Maren Ade), "Public enemies" (regia Michael Mann) sau "The Wrestler" (regia Darren Aronofsky).

Filmul regizat de Peter Strickland spune povestea lui Katalin (interpretată de actriţa clujeancă Hilda Peter), o femeie trecută prin experienţa unui viol în urma căruia a rezultat un copil, care este izgonită de acasă de soţul său care a aflat că nu este tatăl copilului ei. Dorinţa de răzbunare o va duce într-un loc în care şi-a jurat, cu 11 ani în urmă, că nu va mai călca niciodată. În distribuţia peliculei se regăsesc Hilda Péter şi Tibor Pálffy, actori ai Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

"Katalin Varga" a fost prezentat de curând şi în selecţia oficială a Festivalului de Film din Edinburgh (Marea Britanie) şi va mai participa la Festivalul de Film de la Melbourne (secţiunea Panorama, 24 iulie- 9 august), Era New Horizons, desfăşurat în Polonia la Wroclaw (23 iulie- 2 august) şi la Festivalul de la Chungmuro, Korea (24 august- 1 septembrie).

"Katalin Varga" este primul lungmetraj al britanicului Peter Strickland şi a avut avanpremiera oficială la cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Filmul a fost deja achiziţionat pentru distribuţia internaţională în 10 ţări, lansarea urmând a avea loc în septembrie în Marea Britanie şi Franţa. În România filmul va avea premiera în sălile de cinema în luna octombrie.
Mai multe articole despre:
film festival Peter Strickland Katalin Varga