MENIU

Procesul lui Omar Hayssam a primit o nouă amânare

Omar Hayssam

Dosarul Omar Hayssam a fost amânat, miercuri, la Curtea de Apel Oradea, din lipsă de procedură. Următorul termen stabilit de instanţă este 11 martie 2010.

În faţa completului de judecată au fost prezenţi Omar Mucles, Omar Mahmoud şi Tartoussi Mustafa.

Avocatul lui Omar Hayssam, Ion Cazacu, a depus la dosar scriptul unei emisiuni difuzate de Realitatea TV, în care invitat a  fost George Maior, directorul  SRI. \"În 8 noiembrie 2009, George Maior a informat opinia publică despre faptul că Omar Hayssam este arestat în Siria şi va fi extrădat. La o săptămână distanţă, tot la o emisiune televizată, B1TV, care însă a refuzat să ne pună la dispoziţie materialul, preşedintele Traian Băsescu a confirmat informaţia şi a precizat că este în curs de încheiere un acord de extrădare. Vă rog să faceţi o adresă către SRI în care să solicitaţi date suplimentare cu privire la această informaţie\", a spus Ion Cazacu, apărătorul lui Omar Hayssam.

Apărătorul lui Mustafa Tartoussi a cerut revocarea măsuri de interdicţie de a părăsi ţara pentru clientul său.  \"Mustafa Tartoussi nu are dreptul la liberă circulaţie, în schimb are încrederea autorităţilor române, a Guvernului României, care a autorizat un transport  de muniţie de război spre o ţară din Orientul Mijlociu, transport efectuat de nava incriminată în acest dosar, Iman T\", a spus avocatul Ionel Haşotti.

Şi avocatul fraţilor Omar Mahmoud şi Omar Mukles, au depus, anterior termenului de judecată de 25 noiembrie, o cerere similară, la care inculpaţii au renunţat. \"Cerea noastră a fost făcută ca urmare a decesului mame noastre, pentru că am fi dorit să mergem în pelerinaj. Cum însă acea perioadă a trecut, am decis să renunţăm la cerere\", a spus Omar Mukles, în faţa instanţei.

Procurorul DIICOT Demian Moca a cerut instanţei să ia act de renunţarea celor doi inculpaţi la cererea de ridicare a intredicţiei de a părăsi ţara. \"Avem o lege şi trebuie să o aplicăm. Faptul că s-a întors în ţară şi a participat la toate termenele de judecată este în favoarea lui\", a spus Demian Moca.

Instanţa a hotărât amânarea cauzei pentru data de 11 martie 2010. \"La acest termen nu există premisele unei proceduri legal constituite în legătură cu inculpatul Omar Hayssam. Vom solicita autorităţilor să facă demersurile necesare în vederea localizării lui pentru a putea fi citat\", a spus judecătorul Mircea Puşcaş, de la Curtea de Apel Oradea.

Mai multe articole despre:
rapire DIICOT Oradea dosar Omar Hayssam Curtea de Apel