MENIU

Procesul lui Ehud Olmert reprezintă o premieră în istoria Israelului

Foto: fugitivepeace.com

Fostul premier Ehud Olmert, acuzat, printre altele, de deturnare de fonduri, s-a prezentat vineri pentru prima oară în faţa unui tribunal din Ierusalim, într-un proces fără precedent în istoria Israelului pentru un fost şef al guvernului.

Olmert este acuzat de fraudă, abuz de încredere, fals în acte şi evaziune fiscală, capete de acuzare pentru care riscă, teoretic, pedeapsă cu închisoarea.

La intrarea în sala tribunalului din Ierusalim, el şi-a susţinut din nou nevinovăţia în faţa presei. "Nu este o zi uşoară pentru mine. De trei ani sunt ţinta unei campanii inumane de defăimare . Sunt nevinovat şi sunt sigur că judecătorii mă vor exonera", a subliniat Olmert.

La audirea preliminară, judecătorii i-au prezent actul de acuzare lui Olmert, care a declarat doar că a luat la cunoştinţă. El va reveni în faţa instanţei la 21 decembrie, pentru a anunţa dacă pledează sau nu vinovat. Audierile martorilor sunt programate să înceapă la 22 februarie 2010, urmând să se desfăşoare câte trei şedinţe pe săptămână. 

Fostul premier al partidului centrist Kadima, care va sărbători 64 de ani de la înfiinţare săptămâna viitoare, a demisionat din funcţie la 21 septembrie 2008, după ce poliţia a recomandat justiţiei inculparea sa în "dosarul Talansky".

Ehud Olmert este acuzat în acest dosar de transferarea ilegală de fonduri primite de la Morris Talansky, un om de afaceri american de origine israeliană, în perioada în care fostul premier era primarul Ierusalimului (1993-2003). În acelaşi timp, Olmert trebuie să ofere explicaţii şi într-un alt proces, în legătură cu mai multe deconturi pentru bilete de avion cumpărate pentru el şi membrii familiei. 

Cel de-al doilea dosar care îl are în prim-plan pe fostul premier israelian se referă la numirea unor apropiaţi ai lui Olmert în funcţii la Centrul de investiţii, un organism oficial. 

Toate aceste fapte au avut loc în perioada în care Olmert a fost primar al Ierusalimului, apoi ministrul al industriei şi comerţului (2003-2006).

Considerat la începutul cariereri politice una dintre vocile dure ale dreptei naţionaliste, Ehud Olmert a evoluat de-a lungul anilor spre poziţii mai moderate, acceptând înfiinţarea unui stat palestinian alături de Israel, cu condiţia ca statul evreu să păstreze blocuri de colonii şi centrul Ierusalimului de Est anexat. 

Ales în fruntea guvernului în martie 2006 în locul lui Ariel Sharon, cel de-al 12-lea premier al Israelului a părăsit puterea în martie 2009 cu un bilanţ contestat, după ce a fost criticat dur pentru eşecurile din războiul din 2006 împotriva Hezbollah, în Liban. 

Din 27 decembrie 2008 până la 18 ianuarie 2009, el a lansat o ofensivă devastatoare a armatei israeliene în Fâşia Gaza, pentru a opri tirurile cu rachetă împotriva sudului Israelului.

Înaintea acestei ofensive, Olmert a luat parte la negocieri intense, dar fără rezultat, cu Autoritatea Palestiniană. 

El a fost înlocuit la conducerea guvernului de liderul Partidului Likud (dreapta) Benjamin Netanyahu, după alegerile din februarie. Fosta şefă a diplomaţiei, Tzipi Livni, l-a înlocuit la conducerea Kadima. 

Şi alţi politicieni din Israel au avut probleme cu justiţia. La începutul lunii august, poliţia a recomandat inculparea pentru corupţie a ministrului de externe Avigdor Lieberman, care a promis să demisioneze dacă va fi inculpat. Pe de altă parte, procesul pentru viol şi hărţuire sexuală al fostului preşedinte Moshe Katzav a fost reluat la începutul lunii septembrie.

Mai multe articole despre:
Israel Ehud Olmert