MENIU

Priorităţile lui Dan Nica: prinderea infractorilor, asigurarea ordinii publice şi siguranţa la frontiere

Foto: RTV

Dan Nica declară război hoţilor. Abia instalat în funcţie, noul ministru al Internelor a anunţat cele trei priorităţi ale programului său de guvernare: prinderea infractorilor, asigurarea ordinii publice şi asigurarea siguranţei pentru frontierele ţării. Măsurile nu au întârziat să apară. În mai puţin de o săptămână de la învestirea în funcţie, Dan Nica a dispus suplimentarea numărului de poliţişti, dar şi verificarea gradului de securitate asigurată în bănci, benzinării şi case de schimb valutar.

Validat de Parlament cu 310 voturi pentru şi 113 voturi împotrivă, social democratul Dan Nica a anunţat că principalul obiectiv al mandatului său va fi: "Să-i strângem pe hoţi de pe stradă". Ulterior, programul său de guvernare a fost completat cu noi priorităţi: asigurarea ordinii publice şi  asigurarea siguranţei pentru frontierele ţării.

"La întrebarea cine va câştiga lupta între poliţie şi infractori, nu vom avea decât un singur răspuns: poliţia. La întrebarea cine deţine cotrolul în stradă, jandarmeria sau grupările de infractori: jandarmeria", a spus Nica, în momentul învestirii sale în funcţie.

Primele măsuri au fost luate încă din prima săptămână. ''Inspirat'' de incidentele din ultimele săptămâni, precum atacul armat de la casa de schimb valutar din Braşov şi jaful de la banca din Cluj, ministrul Dan Nica a dispus angajarea a încă 2.000 de poliţişti, care să asigure paza şi ordinea pe stradă. În plus, a anunţat că va modifica legile privind regimul armelor şi muniţiilor şi va introduce noi restricţii în domeniu.

În acelaşi timp, noul ministru de Interne a cerut verificarea tuturor băncilor, caselor de amanet şi de schimb valutar, pentru a vedea dacă sunt întrunite toate condiţiile de siguranţă. Unităţile care nu respectă condiţiile vor fi sancţionate, a anunţat atunci Nica.

Ministrul n-a fost destul de elocvent. Sâmbătă seara, un grup de interlopi s-a luat la bătaie, la Plaza România, cu angajaţii firmei de pază care păzesc mall-ul.

Ministrul de Interne, pe urmele falsificatorilor de alcool şi ţigări

Hoţii nu sunt singurii duşmani declaraţi ai ministrului Dan Nica. Încă de la audierea sa în Comisiile de apărare şi administraţie din Parlament, Dan Nica făcea o nouă "declaraţie de război". Angajaţii Direcţiei Generale pentru Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) vor fi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale, lupta împotriva speculanţilor din pieţe, precum şi a falsificatorilor de alcool şi de ţigări, anunţa atunci drept obiective ale mandatului său Dan Nica.

Noul ministru de Interne a primit recomandări de prorităţi şi din partea preşedintelui României. Traian Băsescu i-a transmis lui Nica că este necesară  accelerarea procesului de creştere a autonomiei administraţiei locale.

"Este nevoie ca în şcoli, în spitale, în activitatea altor structuri descentralizate administraţia locală, beneficiarii serviciilor să aibă un cuvânt consistent de spus, ca de altfel şi în ceea ce priveşte administrarea poliţiilor locale", a spus atunci  şeful statului.

Dan Nica este al treilea ministru al Internelor în Cabinetul Boc, după ce Gabriel Oprea, şi, mai apoi Liviu Dragnea, au demisionat din funcţie. Nica şi-a dorit să fie ministru al Transporturilor, dar a ajuns vicepremier în Cabinetul Boc, apoi a fost numit ministru al Internelor şi Administraţiei. De altfel, Nica a mai ocupat acest post, ca interimar, timp de o săptămână, după ce Gabriel Oprea şi-a dat demisia din funcţie.

Mai multe articole despre:
infractori Dan Nica învestire ministru de Interne