MENIU

Prioritatea zero a ministrului Transporturilor: finalizarea a 836 de kilometri de autostradă

Foto: News In

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu vrea să intre în istorie prin cel mai mare număr de kilometri de autostradă, construiţi într-un mandat de ministru, în România. Mai exact, ministrul anunţă că până în anul 2012 vor fi finalizaţi nu mai puţin de 836 kilometri de autotradă. În plus, Radu Berceanu anunţă că va acorda prioritate măsurilor menite să reducă numărul victimelor din accidentele de circulaţie, să sporească calitatea lucrărilor de îmbunătăţire a reţelei de transport, dar şi să dezvolte infrastructura feroviară.

Până în anul 2012 se vor finaliza 836 de kilometri de autostradă, anunţă ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Primele măsuri în acest sens vor fi luate în luna aprilie a acestui an, când ministrul va iniţia Pactul Naţional “Autostrăzile României”. Acest proiect propune un nou concept de finanţare a unor tronsoane de autostrăzi, astfel încât finalizarea celor 836 de kilometri să fie o ţintă realistă şi realizabilă.

Primii paşi în realizarea marelui obiectiv al mandatului său sunt însă destul de timizi. Astfel, în acest an, este programată construcţia a doar 42 de kilometri din Autostrada Transilvania, pe tronsonul Câmpia Turzii-Gilau, a cărei lungime este de 52 de kilometri.

Tot anul acesta încep lucrările la porţiunile de autostradă Cernavodă – Medgidia şi Medgidia – Constanţa. Lucrările vor fi finalizate însă abia peste doi ani. Astfel, românii vor putea merge cu maşina pe autostradă, până la mare, abia din primăvara lui 2011. 

De asemenea, priorităţile ministrului Radu Berceanu includ şi reabilitarea a 5.000 de kilometri de drumuri naţionale şi interconectarea reţelei de drumuri din România cu reţeaua de drumuri europene. Anul acesta va fi iniţiat şi Programul Naţional “Centuri Ocolitoare”.

Reducerea constantă a numărului de victime din accidentele de circulaţie, mărirea  perioadei de garanţie la lucrările realizate pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport, dar şi asigurarea legăturilor între marile oraşe cu trenuri intercity, sunt de asemenea, obiective generale ce se regăsesc în programul de guvernare al ministrului Transporturilor.

În următorii patru ani, Radu Berceanu îşi propune să rezolve şi problemele din transportul feroviar. Astfel, ministrul intenţionează să crească viteza tehnică proiectată pe calea ferată în medie cu 25%, şi în acelaşi timp să reducă timpul de circulaţie cu 50% faţă de cel actual la trenurile de călători şi marfă, precum şi eliminarea staţionării trenurilor în frontieră.