MENIU

Primarul Romei cere populaţiei să nu generalizeze, după valul de infracţiuni comise de români în Peninsulă

Foto: eventeo.net

Primarul Romei, Gianni Alemanno, a avertizat, după un val de infracţiuni comise de români în Italia, că orice generalizare este greşită, amintind că şi italienii sunt vinovaţi de numeroase agresiuni sexuale, relatează Il Messaggero.

"S-au înregistrat fapte penale foarte grave, unele implică nomazi, altele imigranţi comunitari sau extracomunitari, dar trebuie făcute distincţii în interiorul fiecărui grup etnic", a subliniat Alemanno, precizând că în fiecare grup "există persoane bune şi rele, criminali şi oameni cinstiţi".

În ceea ce priveşte riscurile unui val de xenofobie, primarul a amintit că "au existat agresiuni (sexuale -n.red.) ai căror autori  sunt persoane de naţionalitate italiană".

"Orice generalizare este greşită din punct de vedere etic, (...) riscăm să ne concentrăm asupra unui sector şi să nu vedem alte pericole", a avertizat Alemanno, membru al formaţiunii Alianţa Naţională.

"Nimeni nu neagă problema siguranţei, chiar şi stânga îi acordă o mare atenţie, ceea ce este un lucru pozitiv, dar trebuie recuperat timpul pierdut: trebuie făcut în aşa fel încât să existe un control atent al fenomenului migraţiilor, pentru a permite imigraţiei să aibă un conţinut pozitiv", consideră primarul Romei.

Italia s-a confruntat în ultimele săptămâni cu numeroase incidente în care au fost implicaţi români, ca victime sau ca suspecţi. Cel mai recent dintre ele îl reprezintă cazul a doi români, soţ şi soţie, care au ucis administratorul blocului în care locuiau, din cauza unor restanţe la întreţinere şi chirie. Presa italiană a relatat sâmbătă şi despre un român care a fost aproape linşat de un grup de 20 de persoane, după ce a fost surprins în timp ce încerca să fure o maşină în apropiere de Roma.

Sute de pliante cu conţinut xenofob şi cu ameninţări, în special la adresa românilor, au fost împărţite vineri la Canicatti, un oraş italian din Sicilia în apropiere căruia trăieşte o comunitate importantă de imigranţi.