MENIU

Prima zi de şcoală, o nouă zi de şantier la multe unităţi de învăţământ din Bucureşti

Foto: RTV

Deschiderea noului an de învăţământ în Capitală a fost una a contrastelor, de la termopanele şi mobilierul din şcolile renovate, acolo unde edilii au ales să participe la ceremonie, la molozul, mucegaiul şi clasele fără bănci şi table din unităţile care, luni, erau tot în stadiul de şantier.

Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat la festivitatea de deschidere organizată la una dintre unităţile de învăţământ reabilitate pe banii Băncii Europene de Investiţii (BEI), alegând şcoala nr. 98 din cartierul Berceni, una dintre cele 15 la care lucrările au fost finalizate în timp util. Termopanele, mobilierul nou şi zugrăveala proaspătă au adus entuziasm în rândul reprezentanţilor şcolii şi al părinţilor, mulţi dintre aceştia din urmă făcând, în ultimele zile, front comun cu echipele de muncitori, pentru ca şcoala să fie gata să-şi primească elevii la primul clopoţel. "Copiii trebui să înveţe, iar părinţii şi profesorii să-i ajute", a spus primarul general, cel care, potrivit conducerii şcolii, a monitorizat îndeaproape lucrările de reabilitare, întinse pe durata a mai bine de un an.

Către periferia Capitalei, însă, şantierele sunt în toi. La şcoala nr. 161, aflată pe Calea Giuleşti, schelele anunţă că lucrările se află abia la început, iar pereţii murdari din corpul de clădire unde au fost mutaţi elevii, pentru a învăţa în schimburi, arată că imobilul nu a fost igienizat. "Mi se pare că nu-şi prea dă nimeni interesul să schimbe ceva. Copiii trebuie să înveţe în mizerie. Or să ne pună să dăm iar bani la fondul şcolii, ca pe vremea când eram eu mică. Nu s-a schimbat nimic", se plângea o bunică venită la şcoală cu nepoţica proaspăt intrată în clasa I.

La şcoala 167 din Crângaşi, inclusă tot în programul BEI, copiii au intrat la ore în timp ce muncitorii îşi vedeau de treabă pe coridoare şi în curtea şcolii, plină de moloz. Potrivit conducerii unităţii de învăţământ, lucrările au fost grăbite în ultimele două săptămâni, pentru ca elevii să poată intra în şcoală, însă rezultatele nu sunt pe măsura aşteptărilor. "La demisol a reapărut mucegaiul, s-a păstrat mozaicul vechi, care s-a murdărit de la vopsea, şi încă nu ne-au adus tabelele de scris, astfel încât orele vor decurge destul de greu în primele două săptămâni. Ni s-a spus că toate lucrările vor fi gata peste o lună, însă mă îndoiesc că vor reuşi asta, pentru că mai e destul de mult de muncă", a spus directorul şcolii, Diana Florea. 

Probleme şi la şcoala nr. 153, unde, în ciuda promisiunii făcute de constructori, lucrările şi curăţenia nu au fost încheiate până luni. În unele clase lipseau băncile, în altele încă se mai făceau finisaje, astfel că, şi aici, elevii au fost înghesuiţi în incintele cu renovări terminate.

Şantier şi la Şcoala Centrală din sectorul 2, unde, însă, se înregistrează  plusuri la capitolul organizare. Lucrările sunt bine izolate de corpurile de clădire unde se învaţă, iar copiii au fost avertizaţi să nu meargă în zonele unde se face reabilitare. "În sfârşit, au început lucrările de consolidare a clădirii şi ni s-a promis că acestea vor fi finalizate în doi ani. Se lucrează încă din iunie şi totul merge bine", au spus profesorii de acolo.