MENIU

Prima brânză trimisă în spaţiu... s-a pierdut

Foto: wordseye.com

Ar fi trebuit să fie "un mic pas pentru brânză - un pas gigantic pentru brânzeturi", însă prima bucată de brânză Cedar trimisă în spaţiu a sfârşit dezastruos.

Organizatorii au pierdut controlul asupra bucăţii de brânză la câteva minute după ce brânza a fost trimisă în spaţiu.

Ciudata tentativă - care are mai mult de-a face cu binecunoscuta excentricitate britanică decât cu Neil Armstrong - a reprezentat încercarea unui grup de producători de brânză din vestul Angliei de a sărbători a 40-a aniversare a primei aselenizări.

Un muncitor de la West Country Farmhouse a pregătit lansarea bucăţii de brânză în afara atmosferei terestre pentru a sărbători primii paşi pe lună făcuţi de Neil Armstrong în urmă cu 40 de ani. Pe 20 iulie, Neil Armstrong şi Edwin Eugene Aldrin au devenit primii oameni care au păşit pe Lună.

La ora 4:30am, entuziaștii producători de brânză au lansat un balon meteorologic de care era atașată o capsulă ce conținea o cameră foto digitală, un dispozitiv de localizare prin GPS și o bucată de 300 de grame de brânză Cedar de Somerset, lipită de o farfurie.

Bucata de brânză ar fi trebuit să zboare aproximativ 30 de kilometri în straturile superioare ale atmosferei înainte ca balonul să explodeze. Capsula urma să revină lin pe pământ, cu ajutorul unei parașute.

Organizatorii au folosit un balon meteorologic pentru a lansa în atmosferă felia de 300 de grame de brânză Cedar. Din nefericire, la zece minute după decolare, sistemul de urmărire a capsulei a încetat să funcționeze.

"Credem că se află undeva în estul Angliei - posibil în Essex sau în Hertfordshire", afirmă Dom Lane, membru al West Country Farmhouse Cheesemakers' Group. "Ne doream să facem o fotografie a feliei de brânză în timp ce plutea maiestuos pe firmament, deasupra curburii Pământului".

 

Mai multe articole despre:
spaţiu brânză lună Neil Armstrong