MENIU

Previziuni: Anul sportiv 2009 nu va avea parte de strălucirea JO, ci de prelungirea crizei financiare

Foto: NewsIn

Calendarul sportiv al anului 2009 nu prevede nicio competiţie plină de grandoare, aşa cum a fost ediţia Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008, singurul lucru cert fiind acela că sportul va fi afectat de criza financiară mondială.

Criza financiară a lovit deja în sport, şi mai multe echipe de volei, baschet sau fotbal s-au desfiinţat, în timp ce Formula 1 a pierdut constructorul Honda. Deşi specialiştii spun că anul 2009 va fi afectat în continuare, cu siguranţă spiritul competiţiilor nu se va schimba, iar sportivii se vor lupta până la capăt pentru a ajunge în frunte. Printre aceştia se vor afla şi românii, care vor avea parte de câteva competiţii importante la handbal, gimnastică, tenis, atletism şi automobilism.

Dakar 2009, 3-18 ianuarie

Prima competiţie notabilă a noului an va fi Raliul Dakar, care în 2008 a fost anulat din motive de securitate. Cursa era programată să treacă prin Mauritania, zonă extrem de periculoasă după ce în 2007 un francez îşi pierduse viaţa în urma unui atentat al Al Qaeda. În 2009, Raliul Dakar va trece prin Argentina şi Chile, iar pe lista participanţilor sunt şi trei nume româneşti, Emanuel Gyenes, Marcel Butuza şi George Romeo Duicu. Startul competiţiei s-a dat pe 2 ianuarie la Buenos Aires, iar până pe 18 ianuarie cele 542 de vehicule înscrise în concurs (n.r. 235 motociclete, 29 de quaduri, 194 de automobile şi 84 de camioane) vor avea de parcurs o distanţă totală de 9.574 de kilometri, dintre care 5.652 de km reprezintă probe speciale.

Australian Open, 19 ianuarie-2 februarie

Sârbul Novak Djokovic va trebui să îşi apere primul său titlu de Mare şlem din carieră, iar principalii săi oponenţii săi vor fi Roger Federer şi Rafael Nadal. Un rol important este aşteptat să joace şi francezul Jo-Wilfried Tsonga, cel pe care Djokovic l-a întâlnit în 2008 în finală.

Campionatul Mondial de handbal masculin din Croaţia, 16 ianuarie-1 februarie

Următoarea competiţie importantă a anului este Campionatul Mondial de handbal masculin care va avea loc în Croaţia. Acest turneu final este cu atât mai important cu cât naţionala României pregătită de Aihan Omer a reuşit calificarea după o absenţă de 14 ani. Ultimul Campionat Mondial la care a participat naţionala masculină a avut loc în 1995, în Islanda, când românii au terminat pe locul 10. Tricolorii fac parte din Grupa A alături de Franţa, Ungaria, Australia, Slovacia şi Argentina.

Cupa Davis, 6-8 martie

Cu un nou căpitan, în persoana lui Andrei Pavel, echipa României de Cupa Davis va înfrunta în martie selecţionata Rusiei. După ce a învins India şi a reuşit să se menţină în Grupa Mondială, echipa tricoloră are acum un adversar de calibru în primul tur al competiţiei. Tenismenii români s-au pregătit pentru acest meci, ei jucând pe final de an în turnee în care s-au regăsit nume din tenisul rus. Dacă România îl are pe Victor Hănescu pe post de lider, în tabăra rusească este Nicolai Davidenko, numărul 5 mondial. România şi Rusia s-au întâlnit de patru ori până acum (1969, 1972, 1973, 1997), iar scorul general al întâlnirilor este de 3-1 în favoarea românilor.

Campionatul European de gimnastică de la Milano, 29 martie-5 aprilie

Gimnaştii români vor participa la finalul lunii martie la Campionatul European de la Milano, numai la probele individuale. Europeanul este prima competiţie importantă a anului în gimnastică, pentru ca în perioada 12-18 octombrie să se desfăşoare Campionatul Mondial de la Londra.

Maratonul de la Londra şi cel de la Roma

Cele două competiţii se vor desfăşura pe 26, respectiv 27 aprilie.

Turul Italiei

În perioada 9-31 mai se va desfăşura o nouă ediţie a Turului Italiei. Marea surpriză pentru această competiţie este participarea în premieră a lui Lance Armstrong, câştigător de şapte ori consecutiv al Turului Franţei. La ediţia din 2009 se vor împlini 100 de ani de la prima ediţie a Turului Italiei, care a avut loc pe 13 mai şi a avut în total opt etape. Primul câştigător al Turului Italiei a fost Luigi Ganna.

Rolland Garros, 25 mai-8 iunie

Zgura franceză, cea pe care Ilie Năstase a cucerit-o în 1973, va fi din noua gazdă pentru marii tenisemni, iar liderul ATP, Rafael Nadal, va încerca să cucerească cel de-al cincilea titlu consecutiv la Paris.

Cupa Confederaţiilor

În 2009, competiţia fotbalistică se va desfăşura în Africa de Sud, gazda Cupei Mondiale din 2010. Competiţia va debuta pe 14 iunie şi se va încheia 13 zile mai târziu, pe 27 iunie.

Wimbledon 22 iunie-6 iulie

Turneul londonez reprezintă pentru elveţianul Roger Federer principalul obiectiv al anului, după ce în 2008 el a fost învins de eternul său rival, Rafael Nadal, în finală. Federer a ratat astfel câştigarea celui de-al şaselea titlu.

Turul Franţei, 4-26 iulie

Noua ediţie a Turului Franţei îl va avea în competiţie pe americanul Lance Armstrong, câştigător de şapte ori consecutiv al Marii Bucle. Armstrong a împlinit 37 de ani pe 18 septembrie şi îşi anunţase retragerea pe 24 iulie 2005, după ultima sa victorie în Turul Franţei.

Campionatul Mondial de Atletism de la Berlin, 15-23 august

După Osaka 2008, atleţii români vor încerca la Berlin să cucerească medaliile pe care nu au putut să le câştige în Japonia, deşi competiţia va fi una acerbă.

US Open, 31 august-14 septembrie

Roger Federer va trebui să îşi apere singurul titlu de Mare şlem câştigat în 2008, cel de la New York, în faţa unui Rafael Nadal care vine tare din urmă, dar şi în faţa mai tinerilor Djokovic sau Tsonga.

BCR Open România 21 septembrie

Tenismenii români vor încerca din nou cucerirea unui titlu la BCR Open România, competiţie în care nu s-a impus până acum niciun sportiv tricolor. În 2007, Victor Hănescu a jucat finala, dar a fost învins de francezul Gilles Simon.

Campionatul Mondial de handbal feminin de la Beijing, 28 noiembrie-13 decembrie

Naţionala antrenată de Radu Voina va trebui să treacă în calificări de selecţionata Belarusului pentru a merge la acest turneu final, dar moralul este destul de bun după ultimele evoluţii. La precedentul Campionat Mondial, România a terminat pe locul 4.

Mai multe articole despre:
sportiv criză sport Jocuri financiară competiţii