Preşedintele Traian Băsescu s-a întreţinut circa 15 minute cu Ion Vida, preşedintele Curţii Constituţionale
Preşedintele Traian Băsescu a participat la reuniunea Curţilor Constituţionale care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, în preambulul evenimentului şeful statului având o întrevedere de circa 15 minute cu Ion Vida, preşedintele CCR.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul lucrărilor Reuniunii pregătitoare a cercului Preşedinţilor din cadrul Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene, că CCR a fost uneori dezaprobată de unii actori politici sau sociali, dar a fost mereu fidelă legii fundamentale.
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că prin preluarea preşedinţiei Cercului Preşedinţilor de Curţi Constituţionale Europene de către preşedintele Ioan Vida, Curtea Constituţională a României este recunoscută pe plan internaţional şi îi este recunoscută capacitatea instituţională şi profesionalismul.
"Tribunalele Constituţionale trebuie să fie independente în realizarea sarcinilor de orice altă autoritate publică. Această condiţie este îndeplinită de Curtea Constituţională a României. Clarificarea acestui aspect este necesară în condiţiile în care jurisdicţiile constituţionale sunt chemate să rezolve probleme delicate cu puternic impact asupra unor autorităţi sau instituţii publice", a subliniat preşedintele Traian Băsescu în deschiderea lucrărilor.
Şeful statului le-a spus preşdinţilor Curţilor Constituţionale din statele europene că "datorită naturii sale de instanţă politico-jurisdicţională, Curtea Constituţională a României a fost uneori şi dezaprobată de unii din actorii vieţii politice sau ai societăţii civile, dar întotdeauna a fost fidelă legii fundamentale şi chiar apărătoarea acesteia".
La rândul său, preşedintele CCR Ioan Vida a arătat că au existat într-adevăr ostilităţi la adresa forului pe care îl conduce din partea opiniei publice, a presei, mai ales atunci când "confruntările" au fost în raport cu Guvernul sau cu Parlamentul şi când Curtea a fost nevoită să declare neconstituţionale anumite acte normative. "Dar acest lucru se întâmplă de regulă până când apare decizia CCR în Monitorul Oficial. După ce se observă argumentaţia făcută de Curte criticile încetează. Bănuiesc că acest lucru este valabil şi în ţările dumneavoastră pentru că aşa este percepută jurisdicţia constituţională", a precizat Vida, apreciind că de multe ori Curtea Constituţională este considerată ca un obstacol în calea intereselor politice, sau o barieră pentru îndeplinirea unor interese de grup.