MENIU

Preşedintele Slovaciei spune că alegerile anticipate ar putea pune capăt crizei politice din România

Foto: tvnoviny.sk

Preşedintele Republicii Slovacia, Ivan Gasparovic, spune că alegerile anticipate sunt o soluţie pentru ieşirea dintr-o criză politică, afirmând că o astfel de soluţie a fost aplicată şi în ţara lui, de două ori.

Ivan Gasparovic s-a întâlnit, sâmbătă, la Aeroportul Internaţional Arad, cu oficialităţile judeţene, cu care a discutat despre situaţia politică şi economică din România şi Slovacia, dar şi despre comunităţile de slovaci din ţara noastră. Preşedintele Slovaciei a spus că, uneori, chemarea cetăţenilor la urne poate rezolva o situaţie de criză politică.

"Cred că nu este nimic nou în politică. Şi Slovacia, în scurta perioadă istorică de când este republică prezidenţială, a avut de două ori alegeri anticipate. Deseori, aceste alegeri anticipate sunt punctul de ieşire din criza politică. Aceste alegeri, chemarea la urne a cetăţenilor, pot rezolva asemenea situaţii. Sunt convins că acest lucru va fi în folosul României, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional. Nu am spus că aceasta este o soluţie pentru România, ci este o posibilă situaţie, cum a fost în Slovacia", a declarat Ivan Gasparovic.

Şeful statului slovac a mai afirmat că nu există o reţetă comună pentru ieşirea dintr-o criză economică. "Fiecare avem punctul nostru de vedere. Criza globală a cuprins întreaga lume. Probabil că nu există o reţetă comună. Este greu pentru fiecare ţară să iasă din această criză şi totuşi e nevoie de solidaritate. Şi la noi în Slovacia există păreri: că ar trebui mărite impozitele, să le diminueze, să mărească într-o parte sau în altă parte anumite lucruri", a mai afirmat preşedintele Slovaciei.

Ivan Gasparovic a mai spus că în Slovacia principala preocupare este cerarea de noi locuri de muncă. "Slovacia are un avantaj datorită faptului că are o datorie externă foarte mică. Principala noastră preocupare va fi crearea de noi locuri de muncă. Slovacia nu este o comunitate mare şi datorită acestui fapt problema noastră este consumul produselor autohtone. Întrucât majoritatea produselor noastre sunt dedicate exportului, înseamnă că şi poziţia ţărilor în care exportăm este importantă pentru noi", a precizat preşedintele Slovaciei.

Ivan Gasparovic a spus că România are un avantaj foarte mare având în vedere numărul locuitorilor României, care "dacă vor reuşi să consume tot ce produc, atunci este într-adevăr un lucru foarte favorabil". "Sunt convins că aceasta este una dintre importantele căi pentru rezolvarea crizei din România. Guvernul Slovaciei a aprobat peste 60 de măsuri anticriză, pe termen lung şi pe termen scurt. Sunt convins că anul viitor Slovacia va avea o creştere economică pozitivă", a mai declarat şeful statului slovac. 

Preşedintele Slovaciei a promis că pe durata mandatului său va vizita şi oraşul arădean Nădlac, unde se află cea mai mare comunitate de slovaci din România, fiind înregistrate peste 4.500 de persoane de etnie slovacă, adică peste 50 la sută din populaţia oraşului. "Prin drumul meu făcut astăzi (sâmbătă - n.r.) în zonele unde trăiesc slovaci, vreau să cunosc viaţa acestora din România. Aş vrea să le mulţumesc pentru faptul că şi-au păstrat identitatea şi că prin cultura lor participă la îmbogăţirea culturii româneşti, dar şi pentru faptul că în calitatea de minoritate etnică sunt loiali faţă de statul român. Pentru că minorităţile naţionale trebuie să fie cetăţeni loiali ai ţării în care trăiesc", a declarat Ivan Gasparovic.