MENIU

Preşedintele Sed Lex, Vasile Marica: Suntem decişi să dăm jos guvernul, dacă se decide reducerea tuturor posturilor cu 20%

Foto: mpinteractiv.ro
V. Marica: "Ne vom mobiliza să ne păstrăm locurile de muncă, să le demonstrăm guvernanţilor cu fapte ce înseamnă aceste locuri de muncă"

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a declarat la Realitatea TV că în urma deciziei Guvernului de a reduce cu 20% a posturilor, din aparatul central vor fi daţi afară oameni, în condiţiile în care există un deficit de personal.

Dacă se va decide reducerea personalului din întreg sistemul bugetar cu 20% funcţionarii publici se vor alia cu profesorii şi cadrele medicale şi vor relua protestele până când vor da jos guvernul, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele Sed Lex, Vasile Marica.

"În cazul în care vor fi daţi afară oameni, voi convoca Consiliul Unional, în ultimele trei zile noi am prevăzut un asemenea comportament din partea Guvernului. Ne vom mobiliza să ne păstrăm locurile de muncă, să le demonstrăm guvernanţilor cu fapte ce înseamnă aceste locuri de muncă, ce face fiecare, cu ce se ocupă cu fişa postului cu tot" a mai spus Vasile Marica.

"O reducere a personalului din întreg sistemul public ar paraliza practic activitatea administraţiei locale întrucât şi aşa există un deficit de forţă de muncă de aproape 15.000 de persoane. România are în acest moment doar un funcţionar public la 800 de persoane, faţă de media Uniunii Europene unde există un funcţionar pentru fiecare zece locuitori", a precizat Marica.

"În condiţiile în care dorim să atragem fonduri europene nu putem face asta cu doi oameni, se fac cu oameni mulţi care nu stau la ghişeu şi pe care nu îi vedem. Aceşti oameni trebuie să facă dosare peste dosare dacă dorim să atragem aceste două miliarde de euro din fonduri europene", a declarat Preşedintele Alianţei SED LEX, Vasile Marica, la Realitatea TV.

Liderul Sed Lex a mai spus că reducerea cu 20% a posturilor din aparatul central va afecta aproape 2.000 de salariaţi din ministere şi agenţii guvernamentale.

"În administraţia centrală lucrează în acest moment aproape 14.000 de persoane, 12.000 la nivel executiv şi 2.000 la nivel de conducere. O reducere cu 20% a personalului din aparatul central înseamnă de fapt în jur de 2.000 de disponibilizări", a explicat Marica.

Numărul de posturi din aparatul central vizate de restructurarea decisă de Guvern este de circa 2.000, iar instituţiile vizate sunt ministerele, aparatul de lucru al Guvernului, agenţiile şi autorităţile din subordinea Guvernului şi ministerelor, potrivit unor surse guvernamentale.