MENIU

Preşedintele Rusiei cere o reformă a FMI şi Băncii Mondiale

Foto: network.nationalpost.com

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a cerut o reformă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Băncii Mondiale, criticând modul în care instituţiile financiare internaţionale au abordat criza economică, relatează AFP.

"Trebuie să schimbăm unele lucruri esenţiale, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea instituţiilor financiare", a spus Medvedev, în cadrul unui interviu televizat.

"Criza actuală a demonstrat că acţiunile lor sunt departe de a fi ideale: cea a FMI, a Băncii Mondiale şi a altor structuri", a declarat preşedintele Rusiei, răspunzând unei întrebări legate de poziţia Rusiei la reuniunea G20 de la Londra, din 2 aprilie.

"Este vorba de o reformă a activităţii instituţiilor financiare internaţionale", a adăugat el.

Autorităţile ruse au pus responsabilitatea crizei economice pe seama unor factori din exteriorul ţării, însă unii experţi consideră că multe dintre problemele Rusiei îşi au originea în interior.

Sectorul privat rus are o datorie externă de circa 500 de miliarde de dolari, dintre care 130 de miliarde trebuie plătiţi anul acesta, potrivit datelor Băncii Centrale. Analiştii spun că plăţile probabil vor falimenta multe afaceri mari, dacă statul nu va interveni.

Tranziţia rapidă a Rusiei la economia de piaţă în anii '90 a dus la apariţia unui grup de oameni de afaceri extrem de bogaţi, cunoscuţi drept oligarhi, care şi-au clădit averi uriaşe. Însă criza economică i-a lovit dur pe mulţi dintre ei, aceştia rămânând practic la mila Kremlinului.

Mai multe articole despre:
Banca Mondială FMI Medvedev oligarhi