MENIU

Preşedintele Projust: Ministerul Justiţiei practică, încă, politica pumnului în gură

foto: eu2008.si

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei nu au fost de acord să revoce adresele transmise preşedinţilor curţilor de apel, în care se dispune sancţionarea protestatarilor, a declarat, joi, pentru NewsIn, preşedintele Projust, Ştefania Teleman, adăugând că \"se practică, încă, politica pumnului în gură\".

Preşedintele Projust, Ştefania Teleman, s-a întâlnit, joi, la Ministerul Justiţiei, cu secretarul de stat Gabriel Tănăsescu, pentru a discuta despre situaţia drepturilor salariale restante câştigate prin hotărâri judecătoreşti, care a continuat pe direcţia "nu avem, mai aşteptaţi", a declarat Teleman. La întâlnire nu a participat ministrul Cătălin Predoiu.

"Am invocat toate prevederile legale în ceea ce priveşte respectarea legilor, respectarea hotărârilor judecătoreşti. Se practică, încă, politica pumnului în gură. Le-am cerut să revoce o adresă pe care au transmis-o preşedinţilor curţilor, prin care dădeau dispoziţii directe să sancţioneze protestatarii, situaţie faţă de care au afirmat că nu vor revoca acea adresă", a precizat reprezentantul federaţiei sindicale.

Ştefania Teleman îi acuză pe reprezentanţii ministerului că nu sunt dispuşi să respecte legea. "Nu sunt dispuşi să respecte hotărârile judecătoreşti, situaţie faţă de care ne-am ridicat, am părăsit sala de consiliu, iar acum strângem semnăturile pentru grevă. În această noapte expiră termenul la care trebuia să aibă loc reconcilierea la Ministerul Muncii şi cu preşedinţii curţilor", a mai spus Teleman, precizând că întâlnirea de joi a durat doar 20 de minute. Teleman a explicat că nu pot continua demersurile legale pentru demararea grevei, până când nu expiră termenul impus de Ministerul Muncii acordat pentru reconcilierea din părţi.

Preşedintele Projust s-a arătat dezamăgit de modul în care decurg discuţiile cu reprezentanţii MJ. "E umilinţă ceea ce se practică vizavi de noi. Vorbim de nişte ani cu Ministerul Justiţiei, indiferent cine a fost la conducerea lui, şi răspunsurile sunt aceleaşi : nu avem, pentru voi nu se poate, mai aşteptaţi şi ce dacă aveţi hotărâri, statul nu mai respectă hotărârile", a declarat Ştefania Teleman.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, pe 15 aprilie, cu preşedinţii curţilor de apel din ţară, pentru a discuta despre problemele financiare din sistemul judiciar, ajungându-se la concluzia că este necesară o "reglementare echitabilă a salarizării", potrivit unui comunicat remis, joi, de MJ. "Concluzia întâlnirii a fost că este necesară o reglementare echitabilă şi nediscriminatorie a salarizării în sistemul judiciar, care să clarifice problema sporurilor pentru toate categoriile din sistem", se precizează în comunicatul remis, joi, agenţiei NewsIn.

Ministerul Justiţiei subliniază că, în prezent, nu are încă finalizat un proiect al salarizării unice. "Urmează ca guvernul să decidă, în următoarea perioadă, dacă regulile privind salarizarea personalului din justiţie vor fi stabilite printr-o lege specială sau dacă acestea vor fi cuprinse într-o lege unică de salarizare a întregului sector bugetar", se arată în comunicat.

Referitor la plata sporurilor conform Ordonanţelor 75 şi 225/2008, ministrul Justiţiei le-a explicat preşedinţilor curţilor de apel că situaţia economică actuală impune o reeşalonare a acestor plăţi, din cauza lipsei fondurilor necesare, potrivit comunicatului.

"În ceea ce priveşte plata sporului pentru stres şi solicitare neuropsihică, ministrul a explicat că nu a putut efectua plata către toate categoriile din cadrul sistemului în luna martie, ci numai către acele persoane care au obţinut hotărâri judecătoreşti executorii, din cauza unor constrângeri din partea Ministerului Finanţelor Publice", se mai arată în comunicatul remis de minister.

Joi, la ora 9:00, reprezentanţii ministerului s-au întâlnit cu liderii sindicatelor din sistemul judiciar, urmând ca, în jurul orei 14:00, să aibă loc o întrevedere cu prim-grefierii de la curţile de apel.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, pe 13 aprilie, după întâlnirea cu reprezentanţii Projust, că presiunile nu rezolvă problemele şi că nu există fonduri pentru plata drepturilor salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti. "Lamentările, conflictele, solicitările, care fac abstracţie de contextul în care ne aflăm, nu pot aduce soluţii", a spus ministrul Justiţiei.

Reprezentanţii Projust, care au organizat protestul desfăşurat, în data de 13 aprilie, în faţa Ministerului Justiţiei, au fost invitaţi să discute cu ministrul Cătălin Predoiu. Personalul auxiliar din Justiţie susţine că nu le sunt acordate drepturile câştigate în instanţă.

Citeşte şi 

Judecătorii din Braşov vor să sesizeze Reprezentanţa Comisiei Europene pe tema imixtiunii executivului în atribuţiile judecătoreşti