MENIU

Preşedintele PE cere miniştrilor statelor UE să nu ofere acces SUA la datele bancare ale europenilor

UE ezită să acorde SUA acces la datele bancare ale europenilor

Cu câteva zile înainte de data limită, Uniunea Europeană ezită să autorizeze Statele Unite să aibă acces la datele bancare ale cetăţenilor săi, în numele luptei împotriva terorismului.

Parlamentul European le-a cerut, pe 26 noiembrie, guvernelor UE să îşi amâne decizia în acest dosar. Preşedintele PE, Jerzy Buzek, le va solicita miniştrilor de interne din cele 27 de state membre, care se vor reuni pe 30 noiembrie la Bruxelles, să nu aprobe cererea SUA cu această ocazie.

Aleşii vor ca UE să aştepte, înainte de a lua o decizie, intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 1 decembrie. În baza acestui tratat, Parlamentul European, foarte atent la respectarea datelor personale ale cetăţenilor, va avea un cuvânt de spus. \"Ar fi un scandal dacă miniştrii ar decide să ia în viteză o decizie asupra unui acord fundamental viciat, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a Trataului de la Lisabona\", au afirmat cei doi copreşedinţi al europarlamentarilor Verzi, Rebecca Harms şi Daniel Cohn-Bendit.

Europenii şi americanii poartă negocieri privind folosirea datelor Swift, un organism care se ocupă de fluxurile financiare. Acesta are peste 8.000 de bănci în lume şi cooperează cu Washingtonul, furnizându-le date în cadrul luptei antiterorism.

Swift, al cărui sediu este situat în apropiere de Bruxelles, intenţionează să îşi transfera banca de date (cu excepţia datelor americane) în Olanda. Pentru a putea avea în continuare acces la tot ceea ce priveşte Europa, SUA trebuie să ajungă la un acord cu ţările din UE. Washingtonul insistă pentru negocierea unui acord temporar, pe o perioadă de un an, timp în care va putea ajunge la un compromis durabil, în care să fie implicat şi PE, privind apărarea datelor europenilor.