MENIU

Preşedintele Letoniei a hotărât să-şi reducă salariul din cauza crizei economice

Foto: latviaspb.ru

Preşedintele Letoniei, Valdis Zatlers, a hotărât să-şi reducă salariul, în cadrul politicii de austeritate adoptată de Riga din cauza crizei economice mondiale, a anunţat marţi purtătoarea sa de cuvânt, Ilze Rassa, citată de AFP.

"Având în vedere perioada economică dificilă şi în solidaritate cu angajaţii săi, preşedintele i-a cerut şefului său de personal să-i reducă salariul cu 8%", a declarat Rassa.

Salariul şefului statului leton se ridică în prezent la 3.600 de laţi 5.129 de euro, iar după reducerea care ar putea fi aplicată de această lună va ajunge la 3.312 laţi.

Pentru a face faţă recesiunii şi deficitului bugetar enorm, Guvernul leton a hotărât să scadă cheltuielile, una dintre măsuri fiind reducerea, de la începutul anului, cu 15% a salariilor funcţionarilor publici, ceea ce se traduce printr-o scădere cu 8% a salariului angajaţilor preşedinţiei.

După mai mulţi ani de prosperitate, Letonia este afectată puternic de criza economică mondială. Banca Centrală şi Guvernul leton prevăd o recesiune severă. În sprijinul ţării baltice, Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi ţările scandinave i-au acordat Letoniei împrumuturi în valoare de până la 7,5 miliarde de euro. Letonia a aderat la blocul european în 2004

În Lituania, mai puţin afectată de criză, preşedintele Valdas Adamkus intenţionează, la rândul său, să-şi reducă salariul, au anunţat marţi colaboratorii săi.