MENIU

Preşedintele italian neagă faptul că ar fi aprobat decretul contra agresiunilor sexuale

Foto: wikipedia.org

Polemică în Italia pe tema decretului-lege prin care se însăpresc măsurile de securitate. Preşedintele italian Giorgio Napolitano neagă faptul că ar fi aprobat deja ordonanţa de urgenţă şi susţine că nici măcar nu a văzut textul, aşa cum afirmase vineri ministrul de interne Roberto Maroni. Vaticanul susţine că legiferarea gărzilor civile este o abdicare de la principiile statului de drept.

Prezenţa patrulelor de voluntari pe străzile oraşelor italiene nu este văzută cu ochi buni de toată lumea. De altfel, unele ziare amintesc şi de faptul că vorba de este o practică interzisă de pe vremea fascismului. În schimb, iniţatorul decretului vede doar avantaje.

"Am prevăzut prin această lege ca primarii să poată organiza patrule de civili neînarmaţi ca să semnalăm forţelor de poliţie evenimente care prezintă o ameninţare pentru securitatea din oraşe sau situaţii ce constituie un pericol social", a declarat ministrul italian de Interne, Roberto Maroni.

Între timp ancheta asupra violului asupra unei adolescente la Roma, care a aprins furia italinilor, se complică. Ambii suspecţi români îşi retrag declaraţiile iniţiale. Alexandru Loyos Isztoika, cel care a recunoscut iniţial că a violat fată de 14 ani la Roma şi-a retras declaraţia şi susţine că a fost obligat de poliţişti, prin violenţă să facă mărturisirea. Celălat suspect Karol Racz susţine că are un alibi care să probeze că nu a participat la agresiune.