MENIU

Preşedintele israelian respinge posibilitatea încheierii unui armistiţiu

Foto: flickr.com

Preşedintele israelian Shimon Peres a respins duminică posibilitatea încheierii unui armistiţiu, în condiţiile în care forţele israeliene îşi continuă ofensiva împotriva militanţilor Hamas în Fâşia Gaza, însă a dat asigurări că Israelul nu are intenţia de a ocupa acest teritoriu palestinian.

"Nu intenţionăm nici să ocupăm Gaza, nici să zdrobim Hamas, ci să zdrobim teroarea. Iar Hamas are nevoie de o lecţie serioasă şi reală. Acum o primesc", a spus Shimon Peres, fost şef al diplomaţiei şi laureat al premiului Nobel pentru pace, într-un interviu acordat emisiunii "This Week" de la postul de televiziune ABC News.

Peres consideră că un armistiţiu nu are şanse de a opri ostilităţile. "Nu vom accepta ideea că Hamas va continua să tragă, iar noi trebuie să declarăm o încetare a focului. Nu are niciun sens", a explicat preşedintele israelian.

"Am fost atenţi. Am dat dovadă de reţinere. Am aşteptat. Le-am dat multe şanse", a adăugat Peres referindu-se la Hamas. "Ei nu pot explica de ce trag...nu pot ascunde că reacţionează la ordinele Iranului. Iranul are doi sateliţi în Orientul Mijlociu, Hezbollahul în Liban şi Hamasul în Gaza", a mai spus preşedintele Israelului.

Congresmeni americani renumiţi, inclusiv liderii republicani şi democraţi din Senat, intervievaţi în emisiunea de ştiri a postului american de televizune, şi-au exprimat susţinerea faţă de acţiunile Israelului.