MENIU

Preşedintele iranian va depune jurământul între 26 iulie şi 19 august

Foto: mypetjawa.mu.nu

Preşedintele şi noul guvern iranian vor depune jurământul în Parlament între 26 iulie şi 19 august, după alegerile prezidenţiale din 12 iunie, a anunţat marţi agenţia oficială IRNA.

"Parlamentul a fixat perioada 26 iulie - 19 august pentru depunerea jurământului preşedintelui şi pentru prezentarea noului cabinet", potrivit agenţiei.

IRNA nu îl menţionează nominal pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, declarat învingător la alegerile prezidenţiale din 12 iunie.

Consiliul Gardienilor Constituţiei, principalul organism legislativ din Iran, a respins marţi cererea contracandidaţilor lui Ahmadinejad de anulare a alegerilor prezidenţiale din 12 iunie. "Consiliul Gardienilor Constituţiei din Iran respinge anularea alegerilor prezidenţiale din 12 iunie, explicând că nu au existat nereguli majore în scrutin", potrivit Press TV, care nu a oferit alte detalii.

De altfel, purtătorul de cuvânt al organismului declarase luni că au existat câteva nereguli în desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 12 iunie, dar au precizat că acestea sunt nesemnificative şi nu au influenţat rezultatele.

Anunţarea rezultatelor alegerilor a generat un val de proteste fără precedent după Revoluţia islamică din 1979. Manifestaţiile s-au soldat în total cu cel puţin 17 morţi, dintre care 10 sâmbătă.
Mai multe articole despre:
Iran alegeri Mahmoud Ahmadinejad