MENIU

Preşedintele Hondurasului, dat jos de o lovitură militară de stat, s-a întors în ţară. Aeroporturile au fost închise

Foto: Realitatea TV

Lovitură de teatru în Honduras: fostul preşedinte Manuel Zelaya, alungat de la putere în urmă cu trei luni printr-o lovitură militară de stat, a revenit în ţară. El se află în în clădirea Ambasadei Braziliei, ca să evite arestarea.

Zelaya şi-a salutat de la balcon susţinătorii veniţi să îl aclame. El a fost răsturnat de la putere de armată şi a plecat în exil după ce a fost acuzat că încearcă să schimbe constituţia ca să mai câştige un mandat ca preşedinte. În locul său a fost numit Roberto Michelletti, un politician conservator.

Din cauza întoarcerii preşedintelui dat jos de la putere, toate aeroporturile din Honduras au fost închise. Fostul preşedinte a declarat că a făcut un adevărat efort pentru a se întoarce în ţara lui şi că doreşte doar să discute cu cei de la putere. Preşedintele intermar al Hondurasului a cerut ca Zelaya să fie predat autorităţilor din Honduras de către reprezentanţii ambasadei braziliene. El a adăugat că Brazilia va fi considerată responsabilă de orice fel de violenţe izbucnite din cauza întoarcerii lui Zelaya. 

Reprezentanţii ambasadei nu s-au arătat dispuşiu să-l dea pe Zelaya pe mâna justiţiei din Honduras şi au amintit că orice atac împotriva ambasadei ar reprezenta o gravă încălcare a reglementărilor internaţionale.