MENIU

Preşedintele CSM declară că Parlamentul trebuie să anuleze legea caselor naţionalizate

Foto: NewsIn

Preşedintele CSM, Adrian Andreieş, a declarat, la RFI România, că Parlamentul trebuie să anuleze legea caselor naţionalizate, ale cărei prevederi au fost declarate din nou, miercuri, constituţionale.

"Este încă o dovadă în plus a acestei lipse de coerenţă legislativă a României în materia proprietăţii. Eu sper ca actualul legislativ să intervină foarte urgent şi să anuleze efectiv această lege. Există unele raporturi juridice determinate de modificările legislative succesive care s-au aşezat cât de cât în ultimii ani şi care, iată, se dovedesc a fi încă o dată lipsite de stabilitate prin legea care a fost adoptată. Cred din tot sufletul ca actualul legislativ să intervină şi să anuleze acest act normativ câtmai urgent", a afirmat Andreieş, comentând decizia CCR de miercuri.

Andreieş a spus că trebuie să existe o reglementare stabilă în ceea ce priveşte dreptul de proprietate şi nu pe considerente electorale. "Dreptul de proprietate este un drept imprescriptibil, ori din punctul nostru de vedere l-am reglementat din considerente pur electorale. Deci dacă ar fi fost dupa mine, eu aş fi scos o lege în 1990 cu două articole. Articolul numărul 1: imobilele trecute cu titlu sau fără titlu în favoarea statului se restituie foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora. Articolul numărul 2: în termen de zece ani statul se obligă să construiască locuinţe pentru actualii chiriaşi. Asta ar fi însemnat efectiv o reglementare stabilă şi în virtutea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte dreptul fundamental la proprietate", a mai spus Andreieş.

România este ameninţată să se confrunte cu un val de procese la CEDO intentate de foştii proprietari de imobile naţionalizate, în urma deciziei de miercuri a CCR, a declarat preşedintele Asociaţiei Proprietarilor Deposedaţi Abuzivi de Stat, Maria Theodoru.

"Categoric de acum încolo vor fi şi mai multe procese la CEDO şi categoric acolo rezultatul va fi acelaşi. Există deja o practică judiciară şi nu vor schimba pe parcurs acest lucru. Noi avem nenumărate cazuri de proprietari care şi-au anulat actele de vânzare-cumpărare date pe legea 112 care sunt ilegale şi se va întâmpla în continuare acelaşi lucru. Desigur cu mult mai multe cheltuieli, cu mult mai mult timp pierdut, mai mulţi nervi şi mai mulţi bani plătiţi de la buget din banii fiecăruia", a spus Maria Theodoru.

Mai multe articole despre:
CEDO CSM case naţionalizate CCR