Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia a contestat referendumul la CCR
Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu, a declarat că a înregistrat luni, la ora 11:00, la Curtea Constituţională, o contestaţie privind nerespectarea procedurii de organizare a referendumului.
Cristian Pîrvulescu a explicat că s-a adresat Curţii Constituţionale cu aceeaşi motivaţie avută şi la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), unde ceruse suspendarea decretului privind referendumul din 22 noiembrie. Curtea de Apel Bucureşti i-a respins cererea ca inadmisibilă, pe 19 noiembrie, astfel încât APD s-a adresat CCR, mai ales că reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au susţinut că nu CAB, ci Curtea Constituţională este competentă să judece o astfel de speţă.
Cristian Pîrvulescu a mai declarat că, de fapt, contestă decretul prezidenţial privind referendumul, pentru a demonstra că acesta este un act administrativ şi că poate fi judecat.
Avocatul Asociaţiei Pro Democraţia a afirmat că a depus contestaţia în baza articolului 146 litera i din Constituţie, potrivit căruia \"veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia\".
Constituţionalistul Ioan Stanomir a declarat, luni, că ONG-urile se pot adresa Curţii Constituţionale în legătură cu referendumul, dar că ar fi trebuit ca acţiunea să fie introdusă înainte de 22 noiembrie.
Pe de altă parte, profesorul de drept constituţional Radu Carp a spus că este vorba despre un decret normativ, care nu poate fi atacat în justiţie, dar poate fi contestat la CCR, însă nu de un ONG. Carp a precizat că ONG-urile se pot adresa direct Curţii Constituţionale numai dacă vor să sesizeze fraude electorale.
Curtea de Apel Bucureşti a respins ca inadmisibilă, joi, 19 noiembrie, cererea Agenţiei de monitorizare a presei şi a Asociaţiei Pro Democraţia de suspendare a decretului privind referendumul din 22 noiembrie.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în 22 octombrie, că a semnat decretul pentru organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de membri odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale - 22 noiembrie.