MENIU

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş a ajuns la spital după ce a făcut mai bine de două luni greva foamei

Foto: gardianul.ro

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în această seară, a declarat avocatul asociaţiei, Antonie Popescu, precizând că Mărieş nu vrea să rămână internat şi că nu renunţă la greva foamei.

Antonie Popescu a afirmat că Mărieş, aflat în greva foamei de pe data de 4 august, are probleme cu respiraţia şi cu stomacul, medicii decizând să îl ţină în perfuzii.

Preşedintele Asociaţiei nu vrea să rămână la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a mai spus avocatul, care a adăugat că Mărieş nu vrea să iasă din greva foamei până nu are copiile tuturor documentelor din dosarul Revoluţiei.

Astfel, revoluţionarii salută decizia Parchetului General de a începe să le predea dosarul Revoluţiei, însă îi cer procurorului general Laura Codruţa Kovesi ca inclusiv documentele secretizate să le fie predate, susţinând că acele acte nu puteau fi clasificate în mod legal. Asociaţia 21 Decembrie 1989 a transmis, luni, o scrisoare procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, în care salută decizia Parchetului General de a începe predarea către revoluţionari a dosarului Revoluţiei, acţiune calificată drept "un semn de normalitate a conduitei în Ministerul Public al unui stat-membru UE".

În aceeaşi scrisoare, Asociaţia 21 Decembrie 1989 cere să-i fie predate şi documentele clasificate, susţinând că refuzul Parchetului de a le preda revoluţionarilor şi partea clasificată a dosarului Revoluţiei, pe motiv că SRI nu a răspuns la adresa privind "declasificarea",  nu este justificat. "Dacă informaţiile comunicate verbal de reprezentanţii Parchetului sunt corecte, STS a refuzat să declasifice documente, SRI nu a răspuns încă, iar CNSAS şi Ministerul Apărării au agreat să fie trimise, aşa cum sunt, Curţii (implicit puse la dispoziţia părţilor vătămate)", se arată în scrisoarea Asociaţiei 21 Decembrie.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că documentele din dosarul Revoluţiei nu puteau fi secretizate, deoarece Legea informaţiilor clasificate a fost adoptată în anul 2002, astfel încât aceasta nu putea fi aplicată retroactiv, pentru a secretiza un dosar din anul 1990.

"Dacă se pretinde că ar fi existat vreo secretizare înainte de anul 2002, atunci ea nu s-a putut face decât abuziv şi în baza vreunor dispoziţii căzute în desuetitudine - aparţinând ordinii constituţionale răsturnate la 21-22 Decembrie 1989", se arată în scrisoarea asociaţiei. "Trebuie să se declare public de cine au fost clasificate, când, şi de ce?", cer revoluţionarii.

În finalul scrisorii se arată că preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, "a promis că va renunţa la greva foamei în momentul în care dosarul integral va ajunge la părţile vătămate" şi că în orele de dinainte de trimiterea scrisorii, starea acestuia de sănătate "s-a deteriorat brusc".

Parchetul General a început luni, la ora 16.00, predarea integrală a copiilor dosarului Revoluţiei către revoluţionari, exceptând actele pentru care procurorii aşteaptă un răspuns de la instituţiile ce au dispus secretizarea lor.