MENIU

Preşedintele ANI a făcut plângere penală împotriva a patru foşti angajaţi

<descriere>

Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, a formulat un denunţ penal la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, trimisă spre competentă soluţionare Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), împotriva foştilor angajaţi, Burciu Fănel Nicolae, Fluture, Carmen Florentina, Câmpeanu Anişoara şi Andreea Ilie.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, în baza dispoziţiilor art. 3 din Legea   nr. 144/2007, republicată, a sesizat la data de 17 noiembrie 2009, Comisia de Evaluare a Consiliului Naţional de Integritate cu privire la posibila deţinere de către jurnalistul Sorin Roşca Stănescu de înscrisuri puse la dispoziţia sa de personal din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate precum şi la eventuale scurgeri de informaţii din cadrul instituţiei.

În urma publicării de către presa centrală a stenogramelor discuţiilor purtate de  jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, au rezultat indicii cu privire la  sustragerea de documente şi informaţii specifice Agenţiei Naţionale de Integritate, de către acelaşi personal din cadrul instituţiei împotriva căruia ANI a formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragere de înscrisuri, prevăzută şi pedepsită de art. 243, Cod Penal, se arată într-un comunicat remis presei.

La data de 16 octombrie 2009, DIICOT a comunicat Agenţiei Naţionale de Integritate faptul că a fost declanşată urmărirea penală faţă de Burciu Fănel Nicolae şi Fluture Carmen Florentina, existând indicii privind constituirea unui grup infracţional organizat, cercetările fiind în desfăşurare.

De asemenea, ANI solicitase anterior extinderea cercetărilor faţă de domnul Răzvan Codru Vrabie, membru în Consiliul Naţional de Integritate, despre care se presupune că a determinat şi sprijinit sustragerea de către personalul Agenţiei de documente şi/sau informaţii specifice activităţii instituţiei, precum şi faţă de domnul Sorin Roşca Stăenscu, care a publicat în ziarul ZIUA anchete bazate pe documente ce privesc activitatea ANI şi despre care se presupune că i-ar fi fost puse la dispoziţie de către foşti angajaţi ai instituţiei.

În vederea stabilirii întregului comportament infracţional al foştilor salariaţi şi funcţionari publici ai Agenţiei şi pentru a nu prejudicia cercetările penale aflate în desfăşurare, Preşedintele ANI a dispus, la data de 17 noiembrie 2009, sesizarea Comisiei prevăzută de art. 26 din Legea nr.144/2007, republicată, în sensul verificării faptelor semnalate prin stenogramele discuţiilor purtate cu jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, referitoare la posibila deţinere de înscrisuri puse la dispoziţia sa de personal din cadrul ANI, precum şi la eventuale scurgeri de informaţii din cadrul instituţiei.