MENIU

Preşedintele a spus că interimatul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este la limita legii

Foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la CSM, că interimatul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a intrat joi în discuţia Consiliului după pensionarea preşedintelui ÎCCJ, Nicolae Popa, este la limita legii.

"Aş vrea să mai fac o observaţie, legată de expirarea unor mandate la Înalta Curte, în mod deosebit, de prelungire a unor mandate, tot la Înalta Curte, pe ideea suspendării. După părerea mea, este incorect ca la expirarea unor mandate să nu se propună, conform legii, alte persoane pentru ocuparea funcţiei. Interimatele sau interimatul pe care vreţi să-l stabiliţi chiar astăzi este la limita legii şi nu există nicio justificare. Să stabilim interimate decât dacă se face un joc politic, o aşteptare politică, să mai vină cineva şi să dea soluţii. Eu cred că CSM nu poate juca acest joc al aplicării legii la limită. Am să vă dau un mic exemplu, sigur, nu cred că Justiţia are nevoie de exemple, apropo de interimate", a declarat preşedintele la CSM.

Şeful statului i-a acuzat pe membrii CSM că vor să aleagă soluţia interimatului, pentru ca să impună o conducere definitivă a ÎCCJ atunci când situaţia politică va fi alta.

"Şi preşedintele României a fost suspendat o lună şi nu se prelungeşte mandatul cu o lună. Este tot 5 ani de la data la care s-au validat alegerile. Cred că opţiunile noastre de a ne suspenda pentru a deţine alte şi funcţii nu prelungesc mandatul. Sigur, CSM, Justiţia este autonomă şi poate interpreta legea cum doreşte, dar eu am ţinut să vă spun părerile mele", a declarat Băsescu.

La finalul discursului său din deschiderea şedinţei, membrii CSM au încercat să explice scopul interimatului.

"Interimatul nu este soluţia recomandată de lege, e o soluţie. Aţi accentuat impresia de provizorat în justiţie.  Mai punem şi şefi interimari, nu este în regulă. Aveţi nevoie de oameni pe funcţii, de oameni care să-şi asume responsabilitatea", a mai spus Băsescu.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa, a propus-o pe Lidia Bărbulescu, vicepreşedinte al instanţei supreme şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a asigura interimatul Înaltei Curţi, a declarat Popa.