Presa se pregăteşte pentru frenezia mediatică ce va fi învestitura lui Obama
Barack Obama nu a avut de pronunţat decât 35 de cuvinte pentru a deveni cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite marţi, 20 ianuarie, dar lumea presei a folosit milioane pentru a descrie evenimentul.
Depunerea jurământului primului preşedinte american de culoare, sfârşitul erei Bush şi un moment de speranţă în mijlocul crizei economice - evenimentul a avut toate ingredientele pentru a fi unul de amploare.
Nicio altă personalitate din lume nu are, pentru moment, capacitatea de a face concurenţă freneziei mediatice pe care o provoacă foarte carismaticul Barack Obama. Fenomenul s-a manifestat deja în timpul ascensiunii sale politice, apoi în timpul campaniei prezidenţiale, şi a luat o amploare inedită în ziua învestiturii.
Chiar şi în perioade mai normale, ceremoniile de învestitură ale preşedinţilor americani sunt întotdeauna spectacole orchestrate cu grijă pentru televiziune. Dar de această dată, un număr record de jurnalişti s-au bătut pentru locurile care le-au permis să îl vadă pe Obama apărând pe treptele Capitoliului pentru a pronunţa scurtul jurământ pe Biblie, iar apoi discursul inaugural.
NBC a promis 21 de ore de acoperire continuă, dintre care o oră în direct de la diversele baluri din capitala federală. Rivalele sale, CBC şi ABC, au avut de asemenea programe speciale.
C-SPAN, televiziunea publică ce a transmis şedinţele Congresului, a difuzat toate festivităţile, inclusiv călătoria cu trenul a lui Obama de la Philadelphia la Washington, în 17 ianuarie. În total, patru zile de reportaj integral.
Chiar şi televiziunile care nu se ocupă în mod obişnuit de politică au acoperit învestitura. Este cazul MTV, televiziunii de divertisment orientată spre publicul de culoare BET şi postul pentru copii Nickelodeon, care a trimis reporteri juniori la faţa locului.
Keith Peterson, de la Centrul pentru presa străină de la Washington, precizează că jurnaliştilor veniţi din străinătate li s-au pus la dispoziţie conexiuni la internet. "Dar va trebui să limităm durata de utilizare, din cauza aglomeraţiei", a adăugat el.
Rich Hanley prezice râuri de comentarii şi analize exhaustive sau pur şi simplu obositoare. "Clişeele vor zbura din toate părţile", dă asigurări specialistul în comunicare.
Dar după petrecere urmează revenirea la realitate, avertizează el: Barack Obama "se va trezi a doua zi la realitatea rece şi amară".