MENIU

Presa internaţională comentează consecinţele revoltelor din Chişinău

FOTO: REALITATEA.NET

Presa internaţională comentează cu precauţie, uimire şi scepticism evenimentele din ultimele două săptămâni din Republica Moldova. Revolta haotică a tinerilor, reacţia opresivă a autorităţilor de la Chişinău, sau implicarea anemică a UE, toate şi-au primit porţia lor de critică în marile jurnale ale lumii.

Majoritatea publicaţiilor internaţionale se pun de acord asupra unui punct: Republica Moldova, copilul nedorit al lui Stalin, este o bombă cu ceas!

Uniunea Europeană este singurul actor care beneficiază de credibilitate pentru a ajuta Republica Moldova să depăşească actuala criză, potrivit Financial Times.

Asta dacă mai e ceva de făcut, pentru că, scrie Moscow Times, Revoluţia Twitter de la Chişinău, nu va schimba nimic. Opoziţia nu este cu nimic diferită de cei de la guvernare.

Explicaţii pentru situaţia în care s-a ajuns în Republica Moldova o dă New York Times, care spune că independenţa Republicii Moldova a adus cu sine, de la bun început, instabilitate şi condiţii economice catastrofale. Acum, mai scrie publicaţia, buba s-a spart, iar marea de tineri a scos la iveală dimensiunile diferenţelor între generaţii în Moldova.

Despre aceste diferenţe vorbeşte şi SWISS INFO, care explică exact cum stau lucrurile. Cei mai mulţi protestatari sunt studenţi, care nu văd nici un viitor dacă comuniştii îşi păstrează controlul asupra fostului stat ex-sovietic, prins între Ucraina şi România, la graniţele Uniunii Europene.

Care sunt consecinţele la nivel înalt explică Deutsche Welle, în ediţia sa electronică. Brusc Republica Moldova a devenit poate cel mai delicat subiect în tensionata relaţie dintre Rusia şi Europa. Un eşec ar putea fi fatal.

The Economist mai adaugă o problemă spinoasă pe listă. Dacă UE nu găseşte rapid o soluţie, atunci însăşi mult trâmbiţatul parteneriat est european este în mare pericol.