MENIU

Presa europeană, extrem de critică la adresa primului preşedinte UE: un necunoscut, o figură ternă

Catherine Ashton şi preşedintele UE Herman Van Rompuy sunt ambii foarte contestaţi
Herman Van Rompuy, primul preşedinte UE, se prezintă presei

Publicaţiile străine, indiferent de orientarea lor politică, au tratat cu reticenţă numirea premierului belgian Herman Van Rompuy la preşedinţia Uniunii Europene şi a britanicei Catherine Ashton în funcţia de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe.

Sub titlul \"Un om discret la conducerea Europei\", Le Parisien/Aujourd\'hui en France se întreabă dacă \"Van Rompuy şi Ashton vor avea suficientă greutate pentru a aduce la viaţă cele două posturi noi create prin Tratatul de la Lisabona\".

Libération, publicaţie de stânga, îl califică pe Van Rompuy drept un \"preşedinte de decor\". \"Prin prima sa acţiune, Europa Tratatului de la Lisabona a ales, în concluzie, două personalităţi care nu deranjează pe nimeni\", subliniază cotidianul. \"Dacă nu au numit un reprezentant al \'Noii Europe\', Cei 27 au reuşit cel puţin să desemneze o femeie, dar nu pe cea mai strălucitoare\", adaugă Libération.

\"Preşedintele va fi mai degrabă un organizator, un negociator în cadrul Consiliului sau un lider care să vobească de la egal la egal cu Barack Obama şi cu Hu Jintao? Nimic nu este bătut în cuie: primul care va ocupa funcţia îi va da o turnură decisivă\", subliniază Le Figaro, ziar de dreapta.

Într-un comentariu online, ziarul spaniol El Mundo (centru-dreapta), scrie: \"Doi necunoscuţi pe scena europeană şi mai mult, pe scena internaţională, fără experienţă în politica externă şi novici în UE, îşi vor asuma reprezentarea Celor 27 în lume\".

Presa germană: doi lideri fără strălucire

Potrivit El Pais, \"Noua Europă concretizată prin Tratatul de la Lisabona va fi condusă de două figuri terne\".

Presa germană îi descrie pe Herman Van Rompuy şi pe Catherine Ashton drept incapabili să reprezinte o voce europeană puternică.

\"Pot cele două personalităţi (...) să încarneze acel elan promis de cei care ne guvernează? Tratatul de la Lisabona este o versiune oarecum mai slabă decât ceea ce a fost numit la origine Constituţia UE. Cuvântul era prea mare pentru ambiţiile europenilor. Cele de ministru de externe şi de preşedinte al UE au acum un aer important\", afirmă Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ, conservator).

Din punctul de vedere al Frankfurter Rundschau, \"Uniunea Europeană are lideri fără strălucire, fără viziune, chiar fără experienţă, parţial, în domeniul cerut\".

Britanicii: Europa s-a îndepărtat de masa greilor

Acelaşi ton îl adoptă şi presa britanică, Financial Times subliniind că \"aceste numire aruncă o umbră de îndoială asupra capacităţii (celor doi - n.red.) de a rivaliza cu Washingtonul şi Parisul\". \"Alegerea a două personalităţi relativ necunoscute (...) este un obiect de consternare pentru cei care voiau să dea mai multă greutate Europei pe scena mondială\", scrie ziarul.

Potrivit The Guardian, alegerea a distrus \"toate speranţele Europei de a forţa lumea să îi dea din nou atenţie\". \"În noaptea trecută (joi - n.red.), continentul s-a îndepărtat de masa greilor, ratând o şansă reală de a se menţine la nivelul lumii G2, dominată de polii Washington şi Beijing\", conchide cotidianul.