MENIU

Florin Cîțu, după tragedia de la "Matei Balș": Se pare că nu am învățat nimic și s-a întâmplat din nou! Ieșiti din birou și făceți-vă treaba! Altfel, plecați acasă!

Premierul Florin Cîțu Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a transmis condoleanțe familiilor îndoliate în urma incendiului de la Institutul „Matei Balș” și i-a avertizat pe angajații din sistemul de sănătate să iasă din birouri și să-și facă treaba, pentru că, „altfel , plecați cu toții acasă!”. Șeful Executivului a susținut vineri o declarație de presă în care a prezentat, pe scurt, filmul intervenției de la incendiul de la Institutul „Matei Balș”. 

 

Florin Cîțu a a transmis condoleanțe familiilor îndoliate și a prezentat filmul intervenției din dimineața zilei de vineri de la incendiul de la Institutul „Matei Balș”.

„Transmit condoleanțe familiilor îndoliate în urma tragediei din această dimineață de la Institutul „Matei Balș”.

La câteva minute după ce a fost făcut apelul la 112 am fost contactat de secretarul de stat Raed Arafat care mi-a comunicat că există un incendiu la Institutul Matei Balș. În acel moment a fost declanșat Planul Roșu și din acel moment am rămas în permanent contact cu Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Municipiului București, Ministerul Sănătății.

Concomitent au fost găsite locuri la alte spitale din București unde să fie mutați pacienții. Vreau să le mulțumesc manangerilor acestor spitale care s-au implicat direct, au actionat imediat și am putut face acest transfer foarte rapid.

În jurul orei 6:37 au fost toți pacienții deja transferați la alte spitale. Le mulțumesc și angajaților din din „Matei Balș” care s-au implicat la fel imediat pentru a transfera pacienții.

Din primul moment i-am cerut ministrului de Interne sa foloseasca toate resursele pentru a stabiliza cat mai rapid situația. Cred că interevenția a fost rapidă și eficienta, și , dacă nu era așa, am fi avut o altfel de situație. Lucrurile au fost ținute sub control imediat. 

Despre tragedie... Metehnele sistemului de sănătate din România și-au făcut prezența si astăzi , în această tragedie. Desi au fost alocate resurse importante acestui sector, doar anul trecut aproape 65 6,5 miliarde de lei, adică 6,1 din PIB, doar o foarte mică parte au fost alocați investitiilor. 

Este momentul pentru toată lumea să înțelegem că nu putem merge așa mai departe!

Nu putem să cheltuim 90-95% din resurse  doar pe salarii si sporuri. Este nevoie să alocăm din ce in ce mai multe resurse pentru investitii  pentru a evita astfel de tragedii pe viitor”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul a anunțat că a format o echipă constituită pentru acest tragic eveniment și a transmis mai multe avertismente în legătură cu activitatea celor din administrație și din sistemul de sănătate.

„Pe lângă aspectul penal, e o ancheta, exista o echipa complexa, Corpul de control de la minister, de la Ministerul Sănătății, care va prezenta un raport, avem un raport preliminar dar aștept concluziile finale.

S-a întâmplat anul trecut (incendiul de la Piatra Neamț, din 14 noiembrie 2020 - n.red.) și se pare că nu am învățat nimic din acea experiență. S-a întâmplat astăzi din nou!

Așa nu mai merge!

Angajaților din administrație, angajaților din Ministerul Sănătății, din Inspecțiile județene de sănătate, inspecțiile de control, ale MS, le spun: ieșiti din birou și făceți-vă treaba! Altfel, plecați cu toții acasă!

Este momentul ca, în România, fiecare angajat din sistemul public să-și facă treaba pentru care este plătit! Este pretentia pe care o am de la angajații din sistemul public”, a mai declarat Florin Cîțu.

În incendiul de la Institutul „Matei Balș” au murit, potrivit ultimului bilanț, cinci oameni, și peste 100 de pacienți cu COVID-19 au fost evacuați, 55 dintre aceștia fiind transferați la alte spitale bucureștene.